latinica  ћирилица
31/05/2021 |  16:03 | Аутор: СРНА

Турковић: Пропуштена шанса за ублажавање негативних посљедица пандемије

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић оцијенила је, поводом неусвајања одлуке о олакшавање визног режима за Велику Британију, Ирску и Саудијску Арабију, да је пропуштена, како каже, историјска шанса да се ублаже негативне посљедице пандемије вируса корона на туристички сектор у БиХ, оптужујући за то министре из ХДЗ-а.
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

- Одговорност за милионске штете је на министрима који су се успротивили приједлогу за олакшавање визног режима /за три земље/, који је наишао на подршку из цијеле БиХ - навела је Турковићева у саопштењу.

Она је најавила да ће Министарство иностраних послова, "након оваквих срамотних опструкција, размотрити све друге законске могућности којима би убрзали или олакшали издавање виза за туристе који желе доћи у БиХ, како би спасили што се спасити може".

- Спремни смо хитно да кадровски ојачамо амбасаде, те пронаћемо и друге модалитете у складу са законом. Али, не можемо се отети утиску да је некоме циљ био да се онемогући економски опоравак БиХ - истакла је Турковићева.

Турковићева је навела да не може пронаћи никакво оправдање за овакав чин.

- Ово је можда најбољи одговор на питање због чега БиХ не напредује брже и због чега је још толико изазова пред нама - додала је Турковићева.

Према њеним ријечима, "безразложне, неоправдане и очито злонамјерне опструкције" дошле су од министара из ХДЗ-а БиХ, посебно министра правде Јосипа Грубеше, "којем, рецимо, прије нешто више од двије године није био проблем да помогне осуђеном ратном злочинцу Марку Радићу да оде у Хрватску на одслужење казне, али јесте био проблем да помогне грађанима ове земље".

Савјет министара данас поново није усвојио одлуку о измјенама одлуке о визама којима би се грађанима Саудијске Арабије, Ирске и Велике Британије омогућио улазак у БиХ без виза, а против ове одлуке гласали су министри из ХДЗ-а БиХ.