latinica  ћирилица
01/06/2021 |  10:17 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Напредују радови на мосту на Сави код Градишке (ФОТО/ВИДЕО)

Готово двије године од почетка градње, мост преко Саве код Градишке ускоро би требало да буде спојен.
Градња моста на Сави - Фото: РТРС
Градња моста на СавиФото: РТРС

Полагање челичне конструкције приводи се крају, а стање на градилишту пред почетак љетње грађевинске сезоне охрабрује, па се министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић нада да ће радови бити завршени и прије рока.

Митровић је данас, заједно са директором Аутопутева Републике Српске Душаном Топићем, представницима извођача радова Интеграл инжењеринга и надзора фирми Кребс и Кифер истерн Јуроп и Института ИГХ ДД Загреб посјетио градилиште.

Мост на Сави један је од најважнијих саобраћајних инфраструктурних пројеката за Републику Српску и БиХ, вриједан око 45 милиона КМ.

Митровић је исказао оптимизам да ће се рок градње испоштовати и да ће све бити завршено до краја маја 2022. године.

- Велика похвала за извођаче радова. Све се одвија планираном динамиком. Чекамо спајање са хрватском страном и да се уради нивелација - рекао је Митровић.

Нагласио је да је до сада урађено 60 одсто свих радова.

Војин Митровић и Душан Топић (Фото: РТРС)

Директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић истакао је да очекује да се ускоро споји челична конструкција.

- Челични дио конструкције је мало специфичан, али сматрам да ће та конструкција бити спојена у августу - рекао је Топић.

Предмет новог уговора је прилаз са хрватске стране.

- Свака страна финансира свој прилаз, а мост је пола-пола - рекао је Топић.

До сада је у конструкцију уграђено око 1.550 тона челика од планираних око 2.800 тона. Када челична конструкција буде спојена слиједе радови на полагању антикорозивне заштите и коловозних трака. Од 16. октобра 2019. када су почели радови, па до 1. дана јуна, иза радника и инжењера су бројни изазови.

- Водостај ријеке Саве утиче на саме радове. Са наше стране смо имали проблема са висиом ријеке Саве, међутим, успјели смо их превазићи. Са друге стране, односно Хрватске, конфигурација терена је мало незгодна па су имали већих проблема, али једноставно извођач се прихватио посла и ријешио те проблеме. Мања кашњења која смо имали на почетку смо надокнадили, тако да смо сада и убрзали радове - истакао је Давор Вучковић, инжењер за грађење у Аутопутевима Републике Српске.

Рок за завршетак радова на изградњи моста дугог 430 метара је 20. мај наредне године.

Упоредо се граде и приступне цесте, па је већ око 5.200 квадрата насипа, односно прикључења на мост већ урађено.

Хрватска страна требало би да потпише уговор за градњу приступних путева у наредним данима. Ресорни министри БиХ и Хрватске 14. јуна у Брчком би требало да разговарају управо о изградњи приступних цеста за мост.

Осим што ће, кад буде у потпуности завршен, мост на Сави убрзати проток људи и робе на највећем граничном прелазу, који БиХ спаја са Хрватском и Европском унијом, мост ће растеретити и Градишку. Значиће то крај гужви у центру града, али и нову развојну шансу, јер је план да се тик уз нови мост гради слободна пословна зона.

Подсјетимо, 2019. године завршена је градња модерног царинског терминала који је те године и пуштен у рад, па су тако камиони који чекају на прелазак границе из центра града премјештени на ауто-пут. Једном када мост са приступним путевима буде комплетан и гранични прелаз ће бити у потпуности функционалан.