latinica  ћирилица
01/06/2021 |  12:33 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Очекујем подршку Србије да се боримо за право и праведност (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић исткла је да очекује да ће сутрашњи састанак са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду бити конструктиван и да ће Српска имати подршку Србије да се бори за правду, праведност и бољи живот.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Србија има већ довољно својих терета, баласта и притисака и ми смо увијек свјесни тога. Желимо да Србији будемо подршка да прође кроз сва та тешка искушења која има, али исти тако знамо да и ми имамо подршку Србије да се боримо за оно што јесте и право и праведност и бољи живот у Републици Српској - истакла је Цвијановић.

Она је рекла новинарима у Крупи на Уни да је захвална Србији на томе и додала да су састанци званичника Републике Српске и Србије увијек добри и конструктивни, те изразила увјерење да ће такав бити и сутрашњи на којем ће бити ријеч о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

- Сматрам да ће састанак у Београду бити прилика да се пренесу најважније поруке за Републику Српску - истакла је Цвијановић и додала да су институције Српске већ изнијеле свој став о овом питању низом скупштинских закључака али и кроз разговоре политичких партија.

- Ми желимо да се прекине тај експериментални приступ међународне заједнице према БиХ и сматрамо да то урушава наш унутрашњи потенцијал, да се договорамо и преговарамо и коначно желимо да штитимо међународно право јер оно подразумијева да имамо Дејтонски споразум на основу којег и функционише БиХ - рекла је предсједница Српске.

Она је нагласила да су те интервениције, експерименти и прилично произвољан приступ међународне заједнице значајно урушили реалне капацитете у БиХ, не само могућност да се договарају одређена рјешења, већ и да се напредује.

- Посебно погађа чињеница када се мимо одређених процедура дешавају тако важне ствари као што је на примјер именовање новог високог представика. Ми разумијемо да је високи представник дејтонска категорија, али исто тако разумијемо да је он сметња нечему што ми зовемо европски пут ако он заиста и постоји. Тај пут не би требало да буде у сјени или под сјеном некаквог високог представника. Ми желимо партнерство са ЕУ ма како био дугачак тај пут - нагласила је Цвијановић.

Она је указала да погађа и чињеница да се сви оглуше о оно што је написано и да онда амбасадори у Савјету за имплементацију мира /ПИК/, које није никакво тијело које је препознао Дејтонски споразум, доносе тако важне одлуке које су судбоносне за будућност цијелог овог простора, а то значи оба ентитета.

У Београду ће сутра бити одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са предсједницом Српске, предсједником Владе Радованом Вишковићем, предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те представницима парламентарних странака у Српској.

Претходно је предсједница Српске упутила писмо предсједнику Србије у којем је затражила да организује састанак на којем ће бити разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Састанак ће бити одржан у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу са почетком у 11.00 часова.