latinica  ћирилица
02/06/2021 |  07:14 ⇒ 13:26 | Аутор: РТС

Денвер на корак до полуфинала Запада (ВИДЕО)

Кошаркаши Денвера савладали су у драматичној утакмици екипу Портланда и повели 3-2 у четвртфиналној серији Западне конференције.
Никола Јокић (фото: twitter.com / BleacherReport) -
Никола Јокић (фото: twitter.com / BleacherReport)

Нагетси су били бољи од Трејлблејзера резултатом 147:140 послије два продужетка, у дуелу који је обележио нестваран кошгетерски обрачун Николе Јокића и Демијана Лиларда.

Велика драма виђена је у Колораду и утакмица од 58 минута која је донела мноштво преокрета, фантастичних потеза пре свих Јокића и Лиларда, али се на крају ипак радовао српски репрезентативац.

Екипа Мајка Мелоун је у финишу сусрета испустила велику предност, ишла од сјаја до очаја и, да није било српског центра који је рјешавао све нападе у финишу, вјероватно би доживјела болан пораз.

У регуларном дијелу сусрета екипе су се смјењивале у вођству и домаћин је у завршницу ушао са предношћу.

Посљедњи напад имали су гости и очекивано га је рјешавао Лилард, који је тројком на 3,4 секунде до краја изједначио и обезбиједио продужетак.

"Грумење" је фуриозно кренуло у додатни део игре, Јокић је разиграо саиграче, па су допринос дали Монте Морис, Остин Риверс и Ерон Гордон. Денвер се одлијепио и на 2.15 до краја имао чак девет поена вишка.

А онда се десио потпуни распад – Дејм је на другој страни кренуо у серију, Морис погодио једно од два слободна бацања и најбољи играч Портланда је са још двије тројке поново вратио егал и обезбиједио други продужетак.

У њему као да није било других играча осим Јокића и Лиларда. Први је ријешавао сваки напад Денвера, док је други држао шутерску клинику и погађао и са пола терена. Међутим, онда је момак из Сомбора показао колика је класа и ријешио утакмицу.

Код резултата 140:140 је, приликом удвајања, пронашао Мајкла Портера јуниора који је погодио тројку, у сљедећем нападу је Роберт Ковингтон промашио закуцавање, а онда и Си-Џеј Меколум нагазио аут линију код покушаја продора.

Играчи Денвера су били сигурни са линије за слободна бацања и на крају некако привели меч крају.

Успели су да поведу 3-2 и дођу на корак до полуфинала, а Јокић је поново блистао и мало му је недостајало да комплетира трипл-дабл.

Завршио је са 38 поена (14/31 из игре, 3/9 тројке, 7/8 пенали), уз 11 скокова, девет асистенција, једну украдену лопту и чак четири блокаде.

Споменути Морис му је највише помогао (28 поена), Портер јуниор је уписао дабл-дабл са 26 поена и 12 ухваћених лопти, док је Риверс додао 18.

Ако је Николина партија била импресивна, шта онда рећи за Лилардову... Прва звезда Трејлблејзерса се зауставила на 55 поена, шест скокова и 10 асистенција. Дејм је толику количину поена постигао из само 24 шута јер је убацио 17 (скоро 71% шута из игре), а још је луђи податак да је дао 12 тројки из 17 покушаја.

"Лупио" је и три рампе, али ништа од тога није било довољно за тријумф јер је изостала права подршка саиграча.

Трагичари Ковингтон и Меколум су постигли 19, односно 18 поена.

Серија се сада сели у Орегон, а Јокић и Денвер ће прилику да се пласирају у полуфинале плеј-офа Западне конференције имати у петак од 5.00 ујутру по средњоевропском времену.