latinica  ћирилица
02/06/2021 |  12:50 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Вучић: Ако остане високи представник мораће да подноси извјештаје и Србији (ВИДЕО)

Србија ће убудуће тражити извјештаје од високог представника у БиХ, јер је страна потписница Дејтонског споразума, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, након састанка са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској.
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

- Од сада ћемо да тражимо извејштаје од високих предствника. Сљедећи високи представници, уколико остану у БиХ, испуњаваће ту обавезу према Србији - нагласио је Вучић.

На састанку је разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Поручио да неће подржати провођење бонских овлашћења и наметање закона и уставних рјешења без сагласности три конститутивна народа у БиХ.

- Србија ће увијек бити уз Српску, поштујући интегритет БиХ али и инегритет Републике Српске. Увијек ћемо поржавати Српску - поручио је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали о свим важним питањима и да ово нису лаки и једноставни дани.

- Упознао сам их и са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је дозвољено рећи било шта против српског народа, а да нико на то не реагује - рекао је Вучић.

Како је рекао, данас послијеподне има разговор са Палмером, сутра и са Лајчаком и додаје да ће након тога анализирати још ситуацију.

- Наша реакција ће бити веома снажна и оштра због непоштовања међународних правних уговора. У реду је да будете попустљиви, али када вас неко сатера уз зид, морате да реагујете. Куртија ћу третирати као и сваког представника привремених институција - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Како каже, када је у питању Република Српса, чуо је идеје од стране делегације и додао да сви добро разумију тежину позиције у којој се Српска и целокупан српски народ налази.

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Републике Српске, коју предводе председавајући Предсједништвом БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.