latinica  ћирилица
02/06/2021 |  14:29 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Додик: Прича о Сребреници - политичко подметање ради лакшег обрачуна са Србима (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да се у протеклом рату у Сребреници није десио геноцид, истичући да је та прича међународна политичка ујдурма зарад лакшег обрачуна са политичким статусом Републике Српске и Срба на простору БиХ.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Додик је послије састанка делегације Српске са делегацијом Србије коју је предводио предсједник Александар Вучић, нагласио да нема релеватних научних, ни других доказа да је у Сребреници био геноцид, те истакао да у Федерацији БиХ стално покушавају да направе атмосферу кажњавања.

- Што ћемо вам ми у Федерацији када смо геноцидни, лош народ? И ја себе питам шта ћемо ми у БиХ у таквој атмосфери сталног оспоравања у коме међународна заједница прећути резолуцију СДА, која каже да треба укинути ентитете - упитао је Додик.

Он је указао да се ствара атмосфера у којој се гура потпуно неприхватљив, немогућ процес – прича о некаквом грађанском уређењу БиХ, како би се поткријепиле скривене намјере и како би се Срби у БиХ прегласали и истјерали у Србију.

- Онда нам стално потурате ту причу о геноциду који се није десио. Није се десио. За Републику Српску не постоји геноцид. Може да га призна ко год хоће у свијету, ми не признајемо да је то било. Апсолутно смо јасно то рекли низом докумената -  поручио је Додик.

Указао да се прави положај Срба на простору БиХ најбоље види у ФБиХ.

- Тамо постоји пет кантона, гдје су муслимани апсолутна већина. Што тамо нисте показали грађанску оријентацију и да тамо имају равноправни статус? Сви одлазе из кантона гдје су Бошњаци већина - рекао је Додик.

Подсјећамо, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и представници парламентарних странака у Српској, разговарали су у Београду са предсједником Србије, Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министрима у Влади.