latinica  ћирилица
02/06/2021 |  15:02 | Аутор: СРНА

"Поштовати жртве, није вријеме за правну терминологију" (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Срби морају да поштују сребреничке жртве, да би њихове јасеновачке жртве остале упамћене, али да по питању правне терминологије и свега другог не мисли ни да је ни мјесто ни вријеме да у тако нешто улази.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Наводећи да стално слуша причу о геоноциду /у Сребреници/, Вучић је упитао да ли је неспорно да је у Јасеновцу између 1941 и 1945. године убијено многоструко више Срба.

- Јесте ли покренули некад питање геноцида у Јасеновцу, пошто је тамо било и много бошњачких жтава. Да ли сте питали то било ког политичара из БиХ и било гдеј другдје? Биће да нисте - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду након састанка са највишим званичницима Републике Српске представницима парламентраних политичких странака у Српској.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да се увијек трудио да на сваком мјесту покаже највећи могући пијетет према бошњачким жрвама.

- Да никада чак и не одговарам политички на теме које постају искључиво политика, а не емоционални и стварни однос према жртвама - навео је Вучић.

Он је рекао да Срби морају да покажу разлику, а не да тјерају инат, односно да покажу поштовање према бошњачким жртвама и да су другачији од оних који се не сјећају јасеновачких жртава и не пада им напамет да их помену.

- Када ствари поставите на овакав начин онда видите да о принципима, моралним и правним, говоримо углавном ми. То је као са причом како Косово може да буде независно, а Републику Српску ћемо на тракторима да избацимо напоље ако помисле исто - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, ако Београд каже "не треба независна Република Српска и не треба независно Косово", онда на то добија одговор да су "Срби криви и да Косово мора да буде независно".

- Један прицип ми покажите и жељу и вољу да направимо боље односе, а да нису засновани на понижавању Срба и тиме да Срби морају да добију по носу да би сви били задовољни. Неће Срби више да добијају по носу, неће више да се туку, већ хоће, како се каже у народу, лепо да живе са свима другима. Али, нећемо да дозволимо да Србја буде унижавана - рекао је Вучић.