latinica  ћирилица
03/06/2021 |  09:39 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Наплата јавних прихода повећана за 164,7 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила укупно 1,123 милијарде КМ, за 164,7 милиона КМ или 17 одсто више него у истом периоду лани.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

 - Ради се о континуираном тренду повећања наплате јавних прихода што показује и податак да је наплата у првих пет мјесеци ове године за 86,6 милиона КМ већа него у истом периоду 2019. године, која је била рекордна у наплати јавних прихода и није била оптерећена кризом изазваном пандемијом и мјерама ограничења и забрана рада привредних субјеката, као што је то било прошле године - саопштено је из Пореске управе Српске.

На овако позитивне резултате утицало је неколико фактора, међу којима су мјере које је доносила Влада Републике Српске са циљем превазилажења посљедица пандемије.

Из Пореске управе истичу да за стабилну наплату треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према својим обавезама, те редовним активностима Управе на контроли и наплати јавних прихода.

Такође, како важан фактор стабилне наплате наводи се и константно увођење нових електронских услуга ове управе, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода, као и охрабрујући опоравак домаће привреде.

- Када су у питању директни порези, наплата је износила 226,1 милиона КМ или за 47,7 милиона КМ више него у истом периоду прошле године - истиче се у саопштењу.

Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од око 121,9 милиона КМ, што је за 30,4 милиона КМ или 33 одсто више него у првих пет мјесеци прошле године.

Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 90,7 милиона КМ или више за 12,7 милиона КМ, док је порез на непокретности наплаћен 6,8 милиона КМ, што је за 4,2 милиона КМ више него у упоредном периоду.

Наплата доприноса је у првих пет мјесеци ове године износила 709,9 милиона КМ, што је за 76,5 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду прошле године.

- За Фонд за пензијско и ивалидско осигурање наплаћено је 403,8 милиона КМ или 12 одсто више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 256,9 милиона КМ или 13 одсто више, док је наплата доприноса за Фонд дјечије заштите и Завод за запошљавање већа за по 12 процената - додаје се у саопштењу.

И остали јавни приходи биљеже раст у свим сегментима, па су тако у првих пет мјесеци ове године наплаћени у износу од 186,1 милиона КМ, што је више за 40,5 милиона КМ у односу на исти прошлогодишњи период.

У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 108,5 милиона КМ или 19 одсто више, док су по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћена укупно 25,3 милиона КМ или 51 одсто више у односу на првих пет мјесеци претходне године.

- Повећана је и наплата по основу концесионих накнада, казни и осталих прихода - наводе из Пореске управе.

Пореска управа је у мају напалтила 210,8 милиона КМ јавних прихода или више за 28,6 милиона КМ него у истом мјесецу прошле године.