latinica  ћирилица
03/06/2021 |  18:06 | Аутор: СРНА

Додик: Обратићемо се генералном секретару УН и Меркеловој

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће се и он и власти Републике Српске обратити генералном секретару УН, чланицама Савјета безбједности, као и канцелару Њемачке о преседанима који се дешавају у БиХ, те да размисле о слању високог представника.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поновио да ће Република Српска именовање високог представника прихватити само уколико то буде резултат одлуке или резолуције Савјета безбједности.

Он је рекао да је чињеница да Русија већ дуже вријеме није дио кенсензуса који је неопходан за рад Савјета за имплементацију мира, те да та земља сматра да треба поштивати међународно право.

- То није специфично само за БиХ и ситуацију овдје, него Русија на глобалном нивоу тражи поштивање међународног права и у том погледу се залаже и овдје - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је рекао да је на данашњем састанку амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова упознао о томе да је за Републику Српску именовање високог представника неприхватљиво без одлуке или резолуције Савјета безбједности.

- Уколико Савјет безбједности, након консулатација са Републиком Српском, Федерацијом, Хрватском, Србијом и заједничким нивоом БиХ, потврди именовање, то би се сматрало легитимним и легалним - рекао је Додик.

Он је истакао да БиХ има низ проблема, те да је индикативно да су питања као што је мирни разлаз настала након експанизије разних "нон-пејпера", којима се свједочило у посљедње вријеме.

Додик је навео да питање мирног разлаза не може да буде табу тема, као што ни табу тема није чињеница да други фактори БиХ желе да виде као јединствену, грађанску и мултиетничку, без обзира што је она успостављена Уставом као заједница два ентитета и три конститутивна народа.

- Ако је коректно да СДА изађе са деклерацијом и да тврди да треба укинути ентитете, да се гради грађанска БиХ на принципима које они замисле и ако тада нема интервенције међународне заједнице, зашто би политичке ставове по мирном разлазу толико тешко прихватили - рекао је Додик.

Он је додао да међународна заједница није допринијела помирењу и интеграцији у БиХ.

- Ово што дјелује као интегрисано, то је било на силу и кориштењем пуке силе међународног фактора - нагласио је Додик и појаснио да мирни разлаз подразумијева да се људи мирно договоре како ће да раде.

Он је истакао да БиХ 25 година не успијева да покаже способност да може да живи, те да долазак високог представника у БиХ, након толико времена, говори о нестабилности БиХ.

Додик је појаснио да Република Српска и српски политичари нису спремни да прате илузије које сије међународна заједница.

- Ми смо рекли да желимо да разговарамо и имамо примједбе на наш статус и живот у БиХ - навео је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је поручио да се Српска неће довести у ред палицом високог представника, те да је у Републици Српској већ све у реду.

- Овдје није у реду БиХ и она треба да се доведе у ред, а ми мислимо да то можемо да урадимо договором, док Бошњаци намећу причу о странцу који ће доћи и нешто урадити - рекао је Додик.

Он је нагласио да су Срби за 25 година своју политику трансформисали и настојали да изграде БиХ у којој су тражили своје поштовање и мјесто, али да га нису обезбиједили.

- Ми смо изгубили 25 година у том погледу - поручио је Додик.

Он је оцијенио да би свим народима у БиХ било боље да се раздруже и као добре комшије, са међународним субјективитетом, преговарају и разговарају.

- Странци то не желе, они желе нестабилну БиХ па да нам шаљу високе представнике - рекао је Додик.