latinica  ћирилица
04/06/2021 |  13:23 ⇒ 08/06/2021 | 09:36 | Аутор: РТРС

Дарко Младић: Генерал Младић појавиће се на изрицању коначне пресуде у уторак" (ВИДЕО)

Генерал Ратко Младић појавиће се у уторак, 8. јуна, у судници у Хагу на изрицању коначне пресуде, рекао је његов син Дарко Младић.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

Дарко је рекао да ће и он сам присуствовати изрицању пресуде, као и адвокат из њиховог правног тима Пета-Луиз Багот из Енглеске.

- Обећали су ми да ће ми дозволити да га видим. Очекујемо праведну пресуду и да га пусте. Ми ћемо се вјероватно видјети тамо одмах након пресуде. Ако га ослободе да одмах иде кући - рекао је генералов син.

Пресуда је заказана у 15.00 часова у уторак, 8. јуна, биће пренос преко сајта суда, али одложено пола сата.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу објавиће у уторак, 8. јуна, другостепену пресуду Ратку Младићу оптуженом за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор.

Из Механизма је саопштено да је због изостанка бранилаца Бранка Лукића и Драгана Иветића, Жалбено вијеће одлучило да Младићу само за ово рочиште постави адвоката Пету-Луизе Багот која ће, према одлуци вијећа, заступати Младићеве интересе.

Дарко Младић је навео да Пета-Луиз Багот није наметнути адвокат, како су пренијели поједини београдски медији, него је она савјетник у Младићевом правном тиму већ дуже вријеме.

Младићеви адвокати раније су тражили да се одгоди изрицање пресуде, док они не буду у могућности да обојица присуствују, али је Механизам одбио њихове захтјеве као неоправдане.

Младић је ухапшен у Србији и изручен Хагу 2011. године. Од тада је у Хашком притвору и лошег је здравственог стања