latinica  ћирилица
04/06/2021 |  13:23 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Жепа: Помен за 45 српских бораца убијених у засједи (ВИДЕО)

У Жепи код Хан Пијеска данас је обиљежено 29 година од погибије 45 српских бораца мучких убијених у кланцу у засједи коју су им, упркос претходном договору, поставили припадници муслиманских снага.
Жепа, парастос - Фото: РТРС
Жепа, парастосФото: РТРС

Парастосу је присуствовао велики број родбине, сабораца, пријатеља, представника општинске и власти града Источно Сарајево.

Изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић подсјетио је на договор о проласку колоне, али да није испоштован иако је српска војска претходно прошла кроз неколико муслиманских села без иједног испаљеног метка.

- Муслиманске снаге су, искористивши тај неповољан терен, са свих страна напале српску војску и том приликом је на мучки начин убијено 45 војника, а 50 рањено - рекао је Томић, који је био један од учесника тог догађаја.

Томић је рекао да оваква прилика даје за право да треба сви на овим просторима да воде рачуна о Републици Српској јер без државе и војске дешава се страдање.

- Оно о чему морамо да водимо рачуна је да гајимо сјећања на људе који су дали животе и уткали их у оно што данас имамо и да морамо да водимо рачуна о породицама погинулих и њиховој дјеци како би на неки начин им одали признање - рекао је Томић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је ово својеврсно ходочашће свих ових година колико долазе на ово свето мјесто, освјештано крвљу српских синова.

Парађина је подсјетио да је постојао договор са представницима муслиманске стране да колона српске војске прође ка Зловрху носећи храну и гориво за 13 војника коју су на тој коти обезбјеђивали релеј.

Он је додао да је српска страна изневјерена и да је колона нападнута са свих страна у кланцу гдје је погинуло 45 војника.

Парађина је рекао да је потребно да се садашње и будуће генерације уче том принципу његовања сјећања и не забораве погинуле за Републику Српску.

- Република Српска је огромна тековина и изузетна вриједност и она је гарант сигурности српског народа у оквиру БиХ и плаћена је најскупљом могућом цијеном, животима и дијеловима тијела - рекао је Парађина.

Паљанин Дане Петровић, припадник Буложанске чете, био је учесник овог маскара у Жепи. Он је рекао новинарима да је његова јединица била у пратњи колоне која је возила храну и гориво на Зловрх и да су након упада у муслиманску засједу у кланцу доживјели прави масакр јер су их напали са свих страна.

- Никада нико није поставио питање ко је одговоран за ову несрећу у којој је на мучки начин убијено 45 људи, а велики број рањен - истакао је Петровић.

Он је изразио задовољство што све више људи са подручја Сарајевско-романијске регије код спомен-обиљежја у Жепи, посебно младих, да се поклони сјенима страдалих српских бораца.

Петровић је истакао да би на мјесту страдања српских бораца требало направити комплекс и капелу гдје би се могао одржавати час историје за младе генерације о српским страдањима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће на спомен-обиљежје у Жепи положили су изасланик Томић, градоначелник Љубиша Ћосић, представници оштинских борачких организација и општина Источни Стари Град, Хан Пијесак, Пале, Рогатица и делегација Кола српских сестара са Пала.