latinica  ћирилица
04/06/2021 |  14:03 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Два соја грипа изумрла?

Ефикасност мјера блокада против ковида 19 и даље је отворено питање, али затварање школа и предузећа, ограничавање путовања и забрана окупљања можда су искоријенили неколико врста грипа, наводи се у новом извјештају.

Случајеви грипа нагло су опали током пандемије, а стручњаци вјерују да се то догодило због обавезног ношења маске за лице, мјера социјалне дистанце и других рестрикција ради сузбијања ширења вируса корона.

Према чланку који је објавио СТАТ, медиј специјализован за вијести из области здравства, одсуство грипа постало је толико изражено током протекле године да су два соја вируса наизглед нестала.

Подтип вируса H3N2, као и варијанта вируса грипа Б, нису примијећени више од 12 мјесеци. Могуће је да су та два соја "можда нестала - изумрла", извјестио је СТАТ.

Тревор Бедфорд, биолог из Центра за истраживање болести рака "Фред Хачинсон" у Сијетлу, рекао је да постоји "пристојна шанса" да H3N2 нестане, али је признао да је "свијет велико мјесто".

Што се тиче соја грипа Б, стручњаци су безуспјешно претраживали базе података тражећи нове извјештаје о вирусу.

- Само зато што нико то није видио, не значи да је потпуно нестало, зар не? Али могло би се догодити тако нешто - рекао је Флоријан Крамер, стручњак за грип са Медицинског факултета Моунт Синај на Менхетну.

Ричард Веби, директор Центра за сарадњу Свјетске здравствене организације за студије о грипу код животиња и птица, такође је био опрезан у погледу проглашења сојева вируса изумрлима.

Веби је примјетио да, иако је случајева грипа мање, само дио вируса грипа подлијеже генетском секвенцирању у лабораторији, што значи да "предвиђања о томе који су вируси грипа можда нестали на основу онога што се налази у базама података ризикују да буду погрешна", преноси "Раша тудеј".

Иако неки стручњаци тврде да се недостатак случајева грипа може приписати закључавању, ефикасност таквих мјера када је у питању заустављање ширења вируса корона и даље је веома спорно питање.

Многе земље које су увеле строге блокаде нису прошле ништа боље од земаља које су заузеле мање драконски приступ здравственој кризи. У марту је објављено да је Чешка имала највећу стопу заражених вирусом корона у свијету, упркос вишемесјечним закључавањима и обавезном ношењу маски.