latinica  ћирилица
04/06/2021 |  18:56 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Рекордна наплата јавних прихода у првих пет мјесеци (ВИДЕО)

Рекордна наплата јавних прихода у првих пет мјесеци већа за 17 одсто у односу за исти период прошле године, претпоставка је економског раста, али и додатних смањења оптерећења привреде и већих плата и пензија, сматрају економисти.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највећа наплата остварена је од пореза на добит, а значајан раст био је и од пореза на доходак и доприноса. На позитивне резултате, између осталог, утицале су и мјере Владе Српске за помоћ пословној заједници.

У односу на првих пет мјесеци лани, ове године јавни приходи расли су за 17 одсто. Највише је прикупљено од пореза на добит и доходак, али и од доприноса. Значајан податак јесте и да је приходовано више новца у односу на период јануар – мај 2019. када није било пандемије.

- Наплата прихода је већа у првих пет мјесеци у 2021. години за 85 милиона него за првих пет мјесеци 2019. - рекао је Горан Маричић директор Пореске управе Републике Српске.

Овакав раст прихода Република Српска забиљежила је 2006.и 2007., подсјећају економисти. Сматрају да ако овако буде настављено, до краја године Пореска управа би могла приходовати 400 милиона марака, што би итекако утицало на економски раст.

- Уколико се настави тренд раста двоцифрено, и узмемо да за 17 одсто, може се очекивати да ће економски раст у 2021. износити између милијарду и милијарду 200-300 милиона марака - истакао је Саша Стевановић економиста.

Горан Рачић из Привредне коморе Републике Српске сматра да то све упозорава на чињеницу коју смо су говорили прошле године када се појавила пандемија.

- Да резултат кризе која је настала није резултат економског промашаја већ прије свега пандемије која је била присутна у цијелом свијету - додао је он.

Занимљив податак је и да је прикупљено више новца у мају ове године у односу на исти мјесец прошле године,али и 2019.

- У односу на 2019. наплата је већа за 14 милиона и 700 хиљада марака - каже Маричић.

Привредници и економисти предлажу да би веће приходе било добро усмјерити између осталог у запошљавање, посебно млађих.

- Ми очекујемо да би држава могла приступити једном опсежнијем растерећењу привреде за који се дуже залажемо, да се иде на смањење пореза и доприноса према привреди.Т о би био подстрек и смањење сиве економије - нагласио је Рачић.

Стевановић истиче да када се заврши ова година и раст буде 6,7,8 одсто да је потребно направити механизам да плате, пензије прате тај раст.

- Јер сви треба да осјете ефекте тог више - рекао је он.

Економисти упозоравају да као што није добар вртоглав пад економије , тако је дугорочно лош и нагли раст. Треба пазити да позитиван резултат буде на реалним основама, а не само посљедица тренутног повећања тражње и потрошачког оптимизма.