latinica  ћирилица
07/06/2021 |  08:19 ⇒ 08/06/2021 | 09:38 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Надам се правно утемељеној, а не политичкој пресуди

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, изјавио је да се и даље нада да ће правоснажна пресуда његовом оцу, коју ће сутра изрећи Механизам за међународне кривичне судове у Хагу, бити правно утемељена, а не политичка.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- Ако се буде заснивала на праву и доказима који су изведени на суђењу, онда ће га ослободити. Све друго је политичка одлука - рекао је Дарко Младић за београдске Вечерње новости.

Дарко Младић данас путује у Хаг и уживо ће пратити изрицање пресуде у Механизму за међународне кривичне судове.

Он каже да му је холандска Влада одобрила приоритетан пролаз, тако да ће моћи да уђе у земљу без двонедјељног карантина, већ само са пи-си-ар тестом на вирус корона.

Дарко Младић наводи да, будући да су укинули публику, неће бити на галерији и видјети оца, већ ће бити у одвојеној соби и уживо на монитору гледати изрицање пресуде, а послије тога би требало да се види са њим иако не зна колико ће им времена бити дозвољено.

Он додаје да му је генерал Младић рекао да је спреман.

- Добро је звучао и чини ми се да је здравствено живнуо, али тако је увек неколико дана пред његово појављивање пред судом - као да га исфорсирају са витаминима, а онда после суђења клоне, некада чак толико да није могао ни да устане из кревета - истиче Дарко Младић.

Изрицање пресуде је заказано за сутра у 15.00 часова. Биће пренос преко сајта суда, али одложено пола сата.

Генерал Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор за ратне злочине почињене у БиХ од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у Србији и изручен Хагу 2011. године, од када се налази у хашком притвору упркос веома лошем здравственом стању и поновљеним захтјевима породице да му се омогући лијечење у Србији.