latinica  ћирилица
07/06/2021 |  08:46 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

50. Бранково коло отвара пјесник и писац Aнђелко Aнушић

Највећу пјесничку манифестацију у Србији и окружењу, јубиларно 50. Бранково коло, отвориће 10. септембра српски пјесник и писац Анђелко Анушић бесједом о Бранку Радичевићу и његовомј поезији, најавили су данас организатори ове угледне манифестације.
Анђелко Анушић - Фото: РТРС
Анђелко АнушићФото: РТРС

Том приликом, Анушићу ће свечано бити уручено највише признање Бранковога кола "Статуета Бранка Радичевића", рад вајара Јована Солдатовића, за укупно књижевно дјело.

У саопштењу, које је потписао предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић, истиче се да је Анушић, који је и прозни писац, есејиста, књижевни критичар, антологичар, публициста и новинар, већ лауреат двије престижне награде Бранковога кола: "Стражилово" и "Печат вароши сремскокарловачке".

Он је добитник и награда са именима Иве Андрића, Бранка Ћопића, Саве Мркаља, Петра Кочића, Светозара Ћоровића, Браће Мицић, Драгојла Дудића, Гордане Тодоровић, Младена Ољаче и Радета Томића, те годишње награде Удружења књижевника Републике Српске, "Златна сова", "Шушњар" и других признања.

У протеклим деценијама, Бранково коло отварали су најпознатији пјесници и писци међу којима и Стеван Раичковић, Мирослав Антић, Десанка Максимовић, Добриша Цесарић, Миодраг Павловић, Бошко Петровић, Тоне Павчек, Перо Зубац, Хусеин Тахмишчић, Блаже Конески, Љубивоје Ршумовић, Дејан Медаковић, Драгутин Тадијановић, Милорад Павић и други.

Јубиларно 50. Бранково коло трајаће од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, а свечано ће бити отворено у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији у којој се Алексије /Бранко/ Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.