latinica  ћирилица
07/06/2021 |  09:41 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Институт објавио препоруке за свадбе у Српској

Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је препоруке које се односе на одржавање свадбених свечаности и сличних догађаја.
Бурме - Фото: илустрација
БурмеФото: илустрација

Препоручује се да се све прославе, кад год је то могуће, организују на отвореном простору те да се ограничи број званица на најмањи могући број. Максималан број званица треба да буде у складу с тренутно важећим закључком Републичког штаба за ванредне ситуације.

За вријеме боравка у објекту у којем се организује прослава, препоручује се одржавање физичке дистанце између гостију те примјена свих других важећих хигијенско-епидемиолошких мјера.

За организацију свадбене свечаности у складу с важећим мјерама одговоран је организатор прославе. Организатор одређује одговорно лице које се стара да се мјере поштују. Организатор свадбене свечаности води евиденцију присутних гостију (евиденција обухвата име и презиме и контакт телефон).

Особе које имају симптоме заразне болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање...) или код којих постоји сумња или потврђена ковид-19 инфекција, као и они који су били у контакту с особама са сумњом на ковид-19 или особама с потврђеном ковид-19 инфекцијом не смију присуствовати овим прославама.

Сједећа мјеста у простору објекта потребно је распоредити на начин како је наведено у препорукама за угоститељске објекте.

Приликом извођења музике уживо, потребно је обезбиједити удаљеност од четири метра између бине (простора за извођење музике) и столова. Не препоручују се активности које укључују близак физички контакт (плес, грљење, љубљење итд.) осим ако се не ради о члановима истог домаћинства или особама које су уобичајено у блиском контакту.

На улазу у објекат потребно је поставити дозатор са дезинфекционим средством.

Прије и након прославе потребно је извршити детаљно чишћење и прозрачивање објекта.

У затвореном простору је потребно осигурати добру вентилацију. Препоручује се обезбиједити довод што више свјежег ваздуха.