latinica  ћирилица
07/06/2021 |  11:48 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Кошарац: БиХ прва у региону усвојила документ о климатским промјенама

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је БиХ прва земља на западном Балкану која је усвојила документ који се тиче опредијељености испуњавања Париског климатског споразума из 2015. године, те најавио да ће то бити и повод да сутра са ресорном министром у Влади Хрватске разговара о питању одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је рекао да усвајање документа "Утврђени допринос БиХ /НДЦ/ за период 2020-2030" треба апострофирати и о томе причати, те да је о свим активностима које БиХ спроводи, као и о усвојеном документу, обавијештен и Секретаријат УН.

- Фокал поинт у овим активностима је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и оно ће, заједно са осталима у овом процесу, носити дио активности - рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Сарајеву уочи представљања овог документа.

Он је истакао да је ријеч о веома важном документу који је усвојен, те да је ресорно министарство, у координацији са ентитетским тијелима, Савјету министара предложило утврђени допринос БиХ обиљежавању климатских промјена.

- Треба истаћи да је Савјет министара усвојио овај значајан документ - рекао је Кошарц и подсјетио да је БиХ дио Париског климатског споразума, али и потписник Софијске декларације, што је обавезује да интензивно ради на ублажавању климатских промјена.

Он је подсјетио на велике суше 2012. године и поплаве 2014. које су се догодине у БиХ.

- Шаљемо јасну поруку да желимо да се бавимо зеленим политикама и да на адекватан начин артикулишемо наше потребе, како би доносили адекватне мјере - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је заштита животне средине и здравља важно питање, те да ће о томе сутра разговарати и са ресорним министром у Влади Хрватске.

- Сутра имамо састанак у Влади Хрватске о многим питањима. За мене ће бити кључно питање и прва тема Трговска гора - најавио је Кошарац.

Он је рекао да је на локалном нивоу показана зрелост да та питања буду третирана на исти начин, да су животи људи у 13 општина Републике Српске угрожени и да је угрожен Национални парк "Уна".

- Сваки пут и у Бриселу ћемо на адекватан начин дати снажне аргументе да не дозволимо изградњу одлагалишта на Трговској гори, јер би то угрозило животну средину у Републици Српској и Федерацији БиХ - поручио је Кошарац.

Документ "Утврђени допринос БиХ /НДЦ/ за период 2020-2030" тиче се опредијељености испуњавања Париског климатског споразума из 2015. године, када су се свјетски лидери сагласили да унаприједе климатске акције како би ограничили пораст температуре на 1,5 степен Целзијусов.