latinica  ћирилица
07/06/2021 |  12:16 | Аутор: СРНА

Брнабић: Промјена Устава у области правосуђа један од три приоритета

Премијер Србије Ане Брнабић изјавила је да су измјене Устава у области правосуђа једна од најважнијих карика за побољшање квалитета живота грађана Србије и да је у том смислу важно ојачати владавину права.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Брнабићева је, у обраћању на посебној сједници Скупштине Србије посвећене Приједлогу за измјену Устава у области правосуђа, истакла да је то веома важна тема за Владу Србије и један од три кључна приоритета.

Брнабићева је напоменула да Србија више није иста земља каква је била прије десетак година и да сада мора да постоји широка јавна расправа, сагласност Венецијанске комисије, да и други потврде да је све урађено по свјетским и европским нормама и да грађани знају о чему одлучују.

Предсједник скупштинског Одбора за уставна питања и законодаврство Јелена Жарић Ковачевић позвала је посланике да подрже приједлог Владе за измјену Устава у области правосуђа.

- На тај начин ћемо подржати интенције Владе да у области правосуђа заиста буду спроведене реформе онакве какве се очекују, јер би то било добро за наше грађане, али и за Србију да буде пуноправна чланица Европске уније - рекла је Ковачевићева.

Она је навела да је Одбор 6. маја оцијенио да је приједлог Владе поднијет у прописаном облику, те да је сада у току дио поступка који захтијева расправу.

- До сада смо организовали серију јавних слушања, што у Народној скуспстини што ван седишта Скупштине, јер смо се трудили да спроведено транспарентан и инклузиван поступак, у коме ће учешће узети сви који су заинтересовани, а не само они који су позвани - навела је Ковачевићева.