latinica  ћирилица
07/06/2021 |  14:06 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Голић: Климатске промјене - велики изазов

Министарка за просторно уређење, грађевинарство екологију Републике Српске Сребренка Голић обратила се данас у Сарајеву на скупу поводом презентације "Утврђених доприноса БиХ за период од 2020. до 2030."
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Климатске промјене један су од највећих изазова пред цијелокупним човјечанством, јер утичу не само на животну средину, него на економију у цјелини, угрожавају одрживи развој, и што је најпогубније – имају негативан утицај на здравље људи. Данас, у вријеме пандемије корона вирусом, питање бриге за здравље човјека је актуелизовало и питање здравља планете. Свјетска здравствена организација је и прије појаве ковида 19 упозоравала да ће климатске промјене утицати на појаву и ширење заразних болести - рекла је Голићева у обраћању.

Он је навела да су на нашем простору, негативне посљедице климатских промјенасу и те како видљиве и рачунају се у милијардама евра.

- Стога је ова наша генерација доносилаца одлука дужна да разумије важност рјешавања овог изазова и и да учини све како би, у оквиру својим капацитета, смањили негативне утицаје климатских промјена. Прва кључна особина коју морамо учврстити и пренијети као модел понашања на сљедећу генерацију је - одговорност. Прије свега, према ресурсима - истакла је Голићева.

Према подацима Свјетске банке, БиХ је због утицаја климатских промјена и глобалног загријавања у протеклих 30 година преживјела 23 природне катастрофе, а посљедице су биле највеће управо у сектору пољопривреде.

- Неопоходно да ово схватимо и као развојну шансу, да системским дјеловањем и прилагођавањем активности креирамо нове отпорније сорте, да развијамо производе за заштиту биља који неће имати штетан утицај на климатске промјене, да радимо на изградњи система за наводњавање и дренажу, на креирању и развоју производа у области осигурања – могућности су заиста неисцрпне - поручила је министрка Голић у обраћању.

Скуп је организовала бх. канцеларија УНДП, а учествовали су представници извршне и законодавне власти на свим нивоима.