latinica  ћирилица
07/06/2021 |  14:54 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Којић: Хашки трибунал убио међународно право и правду (ВИДЕО)

Хашки трибунал је убио међународно право и правду, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, реагујући на сутрашњу пресуду генералу Ратку Младићу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- У Републчком центтру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истичу ако се буду тумачиле и констатовале чињенице коначна пресуда генералу Младићу биће ослобађајућа. Али, не улажемо превелике наде јер то мислимо ми који смо сарађивали са тимом одбране Младића - рекао је Којић.

Којић истиче да се условно може рећи да је ово задњи поступак у Хашком трибуналу, ако се искључе поновљени поступци у случају Симатовић и Станишић.

- Имајући у виду праксу Хага врло је тешко дати било какву прогнозу, али морамо знати да је првостепено Вијеће занемарило и донијело пресуду 2013. у којој је било доста процедуралних пропуста, па се тако у једној тачки пресуде нашло нешто што није дио оптужнице што је правни нонсенс и што би само по себи у најмању руку значило да ттребало да дође до поновљеног поступка - навео је Којић.

Којић је истакао да очекивања од новог састава Вијећа може да улива одређену наду, али додај да је пракса Хашког трибунала нешто што се показало као потпуно једнострано.

Којић подсјећа да статистички подаци за цијелу СФРЈ говоре сами за себе - за злочине над Србима оптужено је само 19 лица од којих је 50 одсто правоснажно ослобођено.

- Не треба заборавити да су Срби били жртве и протјерани из Хрватске, и КиМ али да су били жртве у грађанском рату БиХ. и ако погледамо само ове податке онда је јасно недвосмислено каква је улога Хашког трибунала, а та улога није била онаква како је то било у самим његовимо снивачким актима. Основна улога је да допринесе помирењу и суживоту, а ми данас можемо да видимо да смо ми много даље од тога - закључио је Којић.