latinica  ћирилица
07/06/2021 |  16:18 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Још седам дана до првог круга уписа у средње школе (ВИДЕО)

Ђаци деветих разреда у Српској данас су се и званично поздравили са својим основним школама. За седам дана почиње први круг уписа у средње школе. Неке школе нуде нова усмјерења. Махом је ријеч о стручним занимањима понуђеним на захтјев привредне заједнице.
Средњошколци (илустрација) -
Средњошколци (илустрација)

Гимназија и средња музичка школа – то је избор ученице генерације у Основној школи “Јован Јовановић Змај”. Уна Турјачанин Кецман каже да се о жељеном усмјерењу распитала и путем апликације "Водич кроз занимања".

- Прошла сам кроз ту апликацију, чисто да бих сазнала нешто више, да бих се могла информисати, али сам увијек имала жељу да упишем Гимназију и Средњу музичку школу, тако да није било пуно недоумица - прича Уна.

Апликација садржи план уписа у свим школама у Српској, опис занимања, као и податке Завода за запошљавање. Сваки ученик тако може да сазна детаље о жељеном занимању, али и број свршених средњошколаца који са том дипломом чекају у евиденцији Завода за запошљавање.

Љубан Бајић, директор Грађевинске школе Бања Лука и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије,
каже да је интересовање разнолико, а ове године школе нуде и нова занимања.

- Конкретно код нас у Грађевинској школи имамо два нова занимања, а то су фасадер и монтер суве градње, молер које је јако тражено на тржишту, добро плаћено, послије чега ученици могу да оснују своје мале фирме - истиче Бајић.

На списку дефицитарних занимања тренутно су махом занимања из области металске индустрије: бравар заваривач, техничар ЦНЦ технологије, обрађивач метала резањем. Тржишту недостају и кувари, конобари, моделари обуће, пекари.

- С обзиром да постоји једна значајна незаинтересованост младих људи да уписују трогодишња занимања, а да постоји велика заинтересованост привреде управо за тим занимањима, неопходно је то додатно стимулисати, обезбиједити стипендије тим младим људима како би били заинтересовани за занимања која би им гарантовала посао - нагласио је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Привредници истичу да се више дјеце одлучује за дефицитарна занимања и  да се плате у тим секторима повећавају, али требало би то ићи, како каже, бржим темпом.

Саша Тривић, директор “Крајинакласа” и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, наводи да се у његовом предузећу плаћена ученичка пракса показала се као добар пут до нових, квалификованих радника.

- Ове године сва три ђака која су ишла на праксу добила су посао по завршетку школе. Мислим да је то најбољи пут. Прије, док смо давали стипендије, нисмо имали никакву гаранцију да ће тај ђак доћи и те паре су вјероватно завршавале на погрешном мјесту - додао је он.

И послодавци и просвјета се слажу да су одјељења усмјерена ка дефицитарним занимањима врло често остајала празна. Увођење мале матуре, коју је пандемија вируса корона одгодила за наредну школску годину, могла би да буде рјешење.

- Кад се одреди лимит бодова, тада ће ученици бити принуђени да бирају занат који желе, с тим да је закон дозволио, уз примјерено владање и врло добар успјех у трогодишњим занимањима, да ученик може да настави четворогодишњи степен - рекао је Бајић.

Први круг уписа у средње школе, 14. у 15. јуна, резервисан је за ђаке које имају 60 и више бодова. Остали могу да бирају занимање од 21. до 23. јуна. Они који се у тим роковима нису уписали, шансу имају шансу од 5. до 7. јула, те средином тог мјесеца.