latinica  ћирилица
07/06/2021 |  16:25 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Савјет безбједности да преиспита да ли Механизам ради по његовом налогу

Центар за обнову међународног права, који предводи београдски адвокат Горан Петронијевић, упутио је Савјету безбједности УН молбу да преиспита да ли Механизам за међународне кривичне судове у Хагу злоупотребљава или користи овлаштења Савјета безбједности.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

Петронијевић је рекао да ће закључци бити преведени и упућени и земљама које су ад хок чланице Савјета безбједности, који сутра у Њујорку засједа поводом извјештаја о сарадњи Србије са Механизмом, те да је молба упућена и Министарству правде, Министарству спољних послова и Предсједништву Србије.

Он је појаснио да је молба проистекла из ранијих закључака Центра да се у Хагу драстично крше људска права окривљених пред Механизмом, а посебно осуђених пред Хашким трибуналом, чији је рад наслиједио Механизам.

Један од повода за слање је било упућивање првог предсједника Републике Српске Радована Караџића у један од најсуровијих затвора у Великој Британији, гдје казне издржавају најгори злочинци у историји тог простора.

- Караџић је посебан човек, у смислу да је његово својство посебно. Осуђен је пред Хашким трибуналом на начин на који јесте, због злочина над муслиманима, а управо у том затвору највећи број затвореника чине екстремни муслимани - рекао је Петронијевић, који је један од чланова Караџићевог правног тима.

Он је указао да је једини начин да се Караџић заштити у затвору на острву Вајт тај да буде стално у самици, "као Наполеон на Светој Јелени".

- То је додатна врста казне и одмазде над човеком који има 76 година. Он више није ни ратник, ни предсједник, ништа друго, до оронули, обољели старац коме требају њега и хуманитарна помоћ, а не врста затвора као што је Вајт - навео је Петронијевић за Танјуг.

Центар за обнову међународног права основан је на иницијативу судија, адвоката, професора и друштвених радника у области међународног права, због озбиљне забринутости људи који се професионално баве правом за функционисање и очување система међународног права.