latinica  ћирилица
07/06/2021 |  17:14 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Донација 30.000 доза за приоритетне групе у БиХ

Влада Хрватске донирала је БиХ 30.000 доза вакцина против вируса корона за имунизацију приоритетних група становништва, од чега ће половина бити упућена Универзитетској болници у Мостару, а друга половина распоређена осталом становништву у земљи, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Захваљујући за донацију, министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић рекла је у Загребу да је свјесна чињенице колико је на почетку било тешко добити потребне дозе вакцина када је вирус корона "похарао" читав свијет.

- Хрватска је, такође, осјетила колико је било тешко доћи до вакцина, а ми у БиХ осјетили смо то још снажније. Зато смо, суочени с могућношћу да нећемо моћи самостално добити потребне дозе, прошле године потписали уговор с Глобалном алијансом за вакцинацију /ГАВИ/ и приступили Ковакс механизму, који је тада обећавао једнак приступ вакцинама свим земљама, без обзира колико моћне или богате биле - истакла је Гудељевићева.

У разговору са хрватским министром унутрашњих послова Давором Божиновићем, Гудељевићева је подсјетила да је БиХ прве дозе вакцина добила тек у марту.

- Овај гест који је исказала Влада Хрватске БиХ и у овим тешким временима донирала 30.000 доза вакцина за потребе имунизације приоритетних група становништва БиХ је веома значајна - нагласила је она.

Божиновић је рекао да овим гестом Хрватска жели исказати одлучност и спремност да помогне, прије свега сусједима, како би цијели овај процес борбе против вируса корона био што успјешнији.

- Кад говоримо о борби против ковида, ниједна земља нема тај луксуз да се бори сама, јер ради се о глобалној пандемији. Дјелотворно провођење вакцинације је заправо једини излаз из епидемије - истакао је Божиновић.

Он је изразио наду да ће све више вакцина против вируса корона долазити у БиХ и друге земље регије, јер је то, како је рекао, свима у интересу.