latinica  ћирилица
07/06/2021 |  17:31 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Обиљежена 21 година од убиства Љубише Савића Маузера

У Бијељини је данас у присуству стотињак бораца "Гарде Пантери", чланова породице и пријатеља обиљежена 21 година од убиства оснивача специјалне ратне јединице "Гарда Пантери" Љубише Савића Маузера.
Обиљежена 21 година од убиства Љубише Савића Маузера - Фото: СРНА
Обиљежена 21 година од убиства Љубише Савића МаузераФото: СРНА

Сјећање на убиство Маузера обиљежено је на гробљу у његовом родном мјесту Ковачићи, а потом и у граду код споменика подигнутом на мјесту гдје је убијен.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић рекао је новинарима да ово удружење, док је живих бораца, неће заборавити Маузера и инсистираће да буду расвијетљене све околности његовог убиства, у смислу откривања налогодаваца.

Цвијетиновић је осудио покушаје појединаца да покрену процедуру уклањања споменика на мјесту убиства Савића код жељезничке станице у Бијељини.

- Удружење никада неће дати сагласност да споменик буде измјештен - поручио је Цвијетиновић.

Он је нагласио и да ће "Пантери" појачати притисак на локалну власт да се измијене називи појединих улица и да своје улице добију Маузер, Благоје Гавриловић и Бранко Пантелић Пантер.

Љубиша Савић Маузер био је легендарни командант "Гарде Пантери", некадашњи начелник Управе полиције Републике Српске, као и оснивач и лидер Демократске странке.

Маузер је убијен 7. јуна 2000. године у вечерњим часовима, код жељезничке станице у Бијељини. За ово убиство осуђен је Ђорђе Ждрале на 20 година затвора, али не и налогодавци и организатори.