latinica  ћирилица
07/06/2021 |  18:40 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ускоро почиње изградња прве дионице Дринског насипа (ВИДЕО)

У водопривредне објекте на подручју Бијељине од поплава 2014. до данас, уложено је око 50 милиона марака, рекао је министар Борис Пашалић. Влада је у реконструкцију водопривредног објекта Устава-Јања уложила 400.000 марака и обезбиједила регулацију протока воде из Дрине кроз Бијељину. Ускоро почиње и изградња прве дионице Дринског насипа.
Министар Пашалић у посјети предузећу "Сава-Семберија" - Фото: СРНА
Министар Пашалић у посјети предузећу "Сава-Семберија"Фото: СРНА

За уређење корита ријеке Јање, у дужини од два километра, инвестирано је седам милиона марака, а ускоро почиње и изградња 2,2 километра Дринског насипа од објекта Уставе до ушћа Јање у Дрину.

- Оно што нисмо урадили и што нам је сљедећи корак је изградња Дринског насипа и у наредних мјесец дана планира се објава позива за изградњу прве дионице од 2,2 километра, вриједности 1,6 милиона евра из пројекта са Европском инвестиционом банком - најавио је Пашалић.

Изградњу Дринског насипа успорила је процедура Свјетске банке која не дозвољава експропријацију земљишта на основу општег интереса.

- Неки појединци не желе да преко њихове парцеле прође насип. Из тог разлога ми смо изабрали други извор финансирања који нас не може у томе спријечити - рекао је Мирослав Миловановић, директор ЈП " Воде Српске".

Експропријација земљишта за Дрински насип обавља се са цијеном сличном код експропријације за аутопут, рекао је министар Пашалић и најавио нове инвестиције попут уређења главног ободног канала и реконструкције пумпних станица, али и пројекте наводњавања.

Пашалић је данас током посјете предузећу "Сава Семберија" навео да је прехрамбена индустрија у овој фирми у потпуности базирана на домаћој сировини, што је веома важно јер поред тога што је добар прерађивач, она откупљује домаће производе, сировину.

Пашалић је рекао да је Министарство прошле године заједно са "Савом" радило на рјешавању тржишних вишкова, када је откупљено и прерађено око 8.000 тона сировина, уз "Савину" количину.

Он је најавио да ће се и ове године ресорно министарство укључити у такав ангажман, јер кроз своје редовне мјере подршке има средства за подршку домаћим пољопривредним произвођачима.

Пашалић је изразио задовољство прерадом производа у овој предузећу јер сама чињеница да се неки производи, као сок од парадајза, заснивају искључиво на домаћој сировини, што је ријеткост, а то само потврђује да су квалитетни и здрави.

Пашалић је посјетио и ПД Семберија које је у знатно бољој ситуацији у односу на претходне године. Проширили су фарму и повећали производњу млијека и приносе на својим ораницама.