latinica  ћирилица
07/06/2021 |  19:09 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Скупштина Србије усвојила приједлог за промјену Устава

Скупштина Србије вечерас је двотрећинском већином усвојила приједлог за промјену Устава.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Од укупно 213 посланика, за промјену Устава је гласало 207, против су била три, уздржана су била два, а није гласао један посланик, јавио је Тањуг.

Предсједник Владе Ана Брнабић изјавила је раније данас да је тема владавине права изузетно важна за Владу и да је зато одлучна да спроведе промјене Устава, како би правосуђе било независно, одговорније и ефикасније.

- Морамо да ојачамо владавину права у Србији и то ће довести до раста просјечних плата и пензија. Напредак у области владавине права треба да доведе до осејћаја грађана да су сви једнаки пред законом, да је правда и брза и достижна, да је правосуђе независно и одговорно и много ефикасније - рекла је Брнабићева у Скупштини Србије, образлажући приједлог за промјену Устава.

Како је раније објашњено, посланици ће се у овој фази изјаснити о намјери Србије да мијења највиши законски акт у дијелу о правосуђу, док ће се о конкретним рјешењима расправљати на некој од наредних сједница.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство донио је 16. априла одлуку о покретању активности за промјену Устава, а након тога су организована јавна слушања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Након потврде Скупштине о намјери за промјену Устава, наредни корак је организовање референдума.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да би референдум о промјенама Устава могао да буде одржан на јесен, односно прије парламентарних избора и распуштања Скупштине.