latinica  ћирилица
07/06/2021 |  19:44 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Калабухов: ПИК да се бави само Дејтонским споразумом

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да и формално и суштински Канцеларија високог представника /ОХР/ мора бити затворена ради добробити БиХ, а да приоритет Управног одбора Савјета за спровођење мира /УО ПИК/ треба да буде Дејтонски мировни споразум и ништа више.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

Руски амбасадор је рекао да се на посљедњој сједници УО ПИК десило неколико преседана, а један од њих је оставка Валентина Инцка на мјесту високог представника и избор Кристијана Шмита на ту позицију, без сагласности Савјета безбједности УН.

Он је истакао да је на сједници УО ПИК-а био против јер приликом именовања Шмита није испоштована процедура и ова одлука није легитимна јер се високи представник не може именовати без сагласности Савјета безбједности УН.

- То је стална процедура која је била за сваког високог представника. Обавезна је сагласност Савјета безбједности УН - рекао је Калабухов за БХТ1.

Он је рекао да је процедура избора високог представника дефинисана закључцима Лондонске конференције и да су приликом избора Карла Билта позвали Савјет безбједности УН да усагласи ово именовање.

Код избора Кристијана Шварц Шилинга није било финалног одлучивања ПИК-а о овоме и замолили су Савјет безбједности да размотри ову кандидатуру и да понуди могућу сагласност, након чега је достављено писмо предсједника Савјета безбједности у коме поздрављају ову одлуку.

- То је та процедура која мора бити испоштована - рекао је Калабухов.

Калабухов је истакао да БиХ не треба ОХР и да за то постоје формални, али и разлози који се тичу реалног суверенитета БиХ.

- У Резолуцији Савјета безбједности пише да ОХР мора бити угашен до 30. јуна 2008. године. Сада је питање ко је крив, ако не и високи представник који има мандат Савјета безбједности да угаси ОХР. Зашто то он није испунио? - пита Калабухов.

Он је додао да са апаратом високог представника БиХ није 100 одсто самостална и суверена земља.

Калабухов је навео и да још увијек нема званичног превода Дејтонског мировног споразума, ни Анекса четири, односно Устава БиХ на језике народа у БиХ након 25 или 26 година.

Он је додао да су у преамбули коминикеа садржани погрешни изводи из Дејтона и да неправилно цитирају Устав БиХ, те да се због тога креира погрешна слика.

Руски амбасадор је напоменуо и да се не слажу са параграфом који се тиче мигрантске кризе, јер то није тематика којом треба да се бави УО ПИК-а, а не треба да се баве ни питањем европских и евроатланских интеграција.

- Питањима спољнополитичких приоритета БиХ, европске интеграције и неке друге спољнополитичке приоритете треба усаглашавати унутар органа БиХ - рекао је Калабухов.

Он истиче да приоритет УО ПИК-а треба да буде Дејтонски мировни споразум и ништа више.

Калабухов је нагласио да Русија подржава реални суверенитет БиХ и да је ОХР постао кочница прогреса БиХ.

Према његовим ријечима, што се тиче НАТО-а и ЕУ и односа БиХ, то питање треба да регилишу власти у БиХ и те одлуке Русија прихвата.

Осврћући се на тврдње о наводном "малигном утицају Русије" у БиХ, Калабухов је упитао чији је малигни утицај већи - Русије или високог представника.

Калабухов је рекао да има добру сарадњу са представницима свих конститутивних народа и грађана.

- Има доста могућности за сарадњу и инвестиције - рекао је Калабухов и додао да се нада да ће бити нових уговора када је ријеч о економској сарадњи.