latinica  ћирилица
07/06/2021 |  20:56 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Важно заједништво показано у борби за светиње

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је вјерницима у Никшићу да је било важно њихово заједништво када су протеклих мјесеци дијелили забринутост и невоље, када су били угрожени и гоњени и бранили своје светиње.
Митрополит Јоаникије - Фото: СРНА
Митрополит ЈоаникијеФото: СРНА

Митрополит Јоаникије је у бесједи након литургије у Саборном храму рекао да се та забринутост, преко заједништва у Христу, претварала у радост, снагу и побједу.

- Много важно је било и што смо сви заједно подијелили тугу када су одлазили највећи из рода нашег, почев од патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и владика Атанасија и Милутина - нагласио је митрополит Јоаникије.

Митрополит је рекао да је то што је постављен на мјесто митрополита црногорско-приморског превелика дужност које се не би смио прихватити без подршке цијелог народа, нити да је било икакве подијељености у Светом архијерејском сабору по том питању.

Он је, о избору свог насљедника на мјесту владике будимљанско-никшићког, рекао да је епископ Методије духовно чедо митрополита Амфилохија, на коме почива и благослов светопочившег патријарха СПЦ Павла.

Владика Методије је у бесједи рекао да је мало владика спремних да "по Божијој промисли, а не по људској мјери, сједну на трон цетињских митрополита".

- И нигдје ових мало дана које сам, као архијереј, гледао по осталим помјесним црквама и епархијама, нисам срео ни видио овако диван саборни, литургијски, јеванђељски и хришћански однос у љубави између епископа и његовог народа - рекао је епископ Методије.

Он је поручио да сви они који ходе за њим морају да покажу макар онолико храбрости колико је народ у Црној Гори показао свим околним народима, посебно прошле године, ходећи за Христом и узевши крст свој.

Испред Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу данас се окупио велики број вјерника како би поздравио новоизабране митрополита црногорско-приморског Јоаникија и епископа будимљанско-никшићког Методија.