latinica  ћирилица
07/06/2021 |  21:44 ⇒ 08/06/2021 | 09:05 | Аутор: РТРС

Којић: Статистика јасно показује однос Хашког трибунала према српским жртвама (ВИДЕО)

Статистика је неумољива, и јасно показује каква је био статус хашког трибинала према српским жртвама, нагласио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, гостујући у нашој емисији "Актуелно".
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- За злочине над Србима суђено је 19 лица и чак девет ослобођено. Док су Срби добили преко 1.000 година затвора и шест доживотних казни, рекао је Којић.

Којић додаје да су Срби страдали на свим просторима бивше Југославије.

- Срби су страдали у Хрватској и протјерани су из Хрватске, а Хаг је ослободио генерале, потом на Косову и Метохији, и страшне жртве у БиХ - истакао је Којић.

Којић истиче да је у БиХ било 35.042 жртве српске националности.

- Зашто се Хаг није бавио српским жртвама питање је за међународну правду. Друга допуњена оптужница против Младића је била у октобру 1995. године и која је подразумијевала геноцид у Сребренци. Да ли је могуће да неко за два мјесеца форензичким доказима то убаци у оптужницу, или је она већ много раније направљена - рекао је Којић.

Он наглашава да су Срби највише страдали на почетку отаџбинског рата, 1992. године.

- То само показује да није била никаква намјера да се почини геноцид над другим народом - истакао је Којић. 

Изрицање пресуде генералу Младића заказано је за сутра у 15.00 часова. Читање пресуде трајаће сат времена, а јавност ће у одгођеном времену од пола сата моћи све то да чује. Та пракса је у Хагу уведена након самоубиства Слободана Праљка.

Екипа РТРС-а пратиће све оно што се буде дешавало уочи, током и послије изрицања пресуде. Све ово моћи ћете да пратите у нашем Отвореном програму.

Актуелно можете погледати ОВДЈЕ.