latinica  ћирилица
08/06/2021 |  07:55 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Кастиљо повећао вођство испред Фуџиморијеве

Социјалиста Педро Кастиљо повећао је предност испред десно оријентисане Кеико Фуџимори на предсједничким изборима у Перуу, али је она рекла да још неће признати пораз и указала на "нерегуларности" без навођења много доказа.
Кеико Фуџимори и Педро Кастиљо (Фото: Prensa Latina) -
Кеико Фуџимори и Педро Кастиљо (Фото: Prensa Latina)

Након пребројавања 95 одсто гласова, Кастиљо води са 50,3 одсто гласова, а Фуџиморијева има 49,7 одсто.

- Постоји јасна намјера да се бојкотује воља народа - рекла је Фуџиморијева на конференцији за новинаре и приказала видео снимке са друштвених мрежа да би подржала своје наводе.

Она је оптужила Кастиљове присталице да су украле гласове и затражила од своје базе да објави нове доказе ако дође до њих.

Кастиљова странка Слободни Перу саопштила је на Твитеру да одбацује ове наводе. Ова партија раније је саопштила да је и сама била мета покушаја преваре, али није навела детаље.

Гласање је указало на оштру подјелу између главног града Лиме и руралних области у којима је Кастиљо неочекивано добио много гласова.

Кастиљо, чији су родитељи фармери, обећао је да ће промијенити Устав и законе о рударењу, што је забринуло произвођаче бакра и локална тржишта.

Фуџиморијева /46/ је кћерка бившег предсједника Алберта Фуџиморија, који је у затвору због кршења људских права и корупције. Она је позвала обје стране на разборитост и мир.