latinica  ћирилица
08/06/2021 |  11:39 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Задруге - будућност пољопривредне производње (ВИДЕО)

На унапређењу конкурентности пољопривреде у Српској, значајну улогу имају задруге које су најстарији, али и најбољи вид организовања пољопривредних произвођача.
Пољопривредна задруга - Фото: РТРС
Пољопривредна задругаФото: РТРС

За сјетву поврћа обезбјеђују репроматеријал, кредитирају производњу и гарантују откуп рода по унапријед договореној цијени, што је велика помоћ произвођачима. У Српској је активно око стотину задруга које окупљају више од десет хиљада коопераната.

Задруге су будућност пољопривредне производње, тврди Раде Јовичевић, један од највећих семберских повртара. Поврће производи на 300 дунума и не брине о пласману, а задруга чији је кооперант, помаже и у репроматеријалу. Прошле године произвео је 1.000 тона корјенастог поврћа, док ове очекује 1.300 тона.

- Ми то не бисмо могли издржати, то су огромна улагања. По једном дунуму су минимална улагања 400 марака за кромпир, а достигне и до 700 марака у зависности од године, колико се штити и шта се ради. Једноставно, морате имати подршку да то квалитетно урадите - рекао је Раде Јовичић, повртар из Трњака.

Усјев са њиве иде директно у фабрику. Нема паковања, губљења времена на пијаци, тражења купаца, то све организује задруга.

Миливоје Бешлић, из Доњег Црњелова, истиче да им је велика предност што задруга прима призводе, те они не морају да иду по пијацама.

Мујо Богаљевић, директор ПЗ "Агрофармер" Јања, каже да је њихов услов за сарадњу са прерађивачким капацитетима да једним дијелом суфинансирају производњу, што пружа сигурност да ће откупити производе. То је, како истиче, велика  помоћ пољопривреднику када у вријеме сјетве добије основна средства.

Повјерење у задруге полако се враћа. Предности организоване производње окупиле су више од 150 произвођача у задругу "Повртларство" из Црњелова.

Мићо Живић, директор ПЗ "Повртларство", каже да су овог прољећа имплементирали пројекат ИФАД-а, у вриједности 172.000 КМ, тј. подијелили репроматеријал за 70 коопераната који је био субвенционисан 50 одсто.

Задружни сектор, различитим мјерама, подржава и ресорно министарство.

- Сваку прилику користимо да позовемо произвођаче да се укључе у задруге и подржавамо их кроз редовна буџетска средства, али и кроз разне пројекте, прије свега, ИФАД пројекат гдје имамо добре резултате - истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске.

Због уситњених посједа и малог обима производње, домаћи произвођачи нису конкурентни на тржишту, зато је заједнички наступ најбоље рјешење. У развијенијим европским земљама задруге учествују са више од 70 одсто у тржишту пољопривредних производа.