latinica  ћирилица
08/06/2021 |  11:41 ⇒ 11:44 | Аутор: БЕТА

Нови предсjедник Генералне скупштине УН са Малдива

Министар спољних послова Малдива Абдула Шахид изабран је за предсједника Генералне скупштине УН и обећао је да ће се залагати за једнак приступ вакцинама против вируса корона, снажнији и зеленији економски опоравак и за јачање напора у борби против климатских промјена.
Абдул Шахид - Фото: Тwitter
Абдул ШахидФото: Тwitter

Он је синоћ на тајном гласању побиједио бившег шефа авганистанске дипломатије Залмаја Расула са 143 наспрам 48 гласова, при чему двије од 193 државе чланице скупштине нису гласале.

Дипломате из земаља чланица су са маскама због пандемије позиване појединачно да убаце гласачки листић у кутију.

Одлазећи предсједник Генералне скупштине УН Волкан Бозкир из Турске рекао је да Шахид доноси "велико искуство у мултилатералној дипломатији".

Шахид је "снажан глас који скреће пажњу" на посљедице пандемије и климатским промјенама које угрожавају животе и егзистенцију људи на малим острвским државама у развоју, рекао је Бозкир.

Нови предсједник Генералне скупштине Шахид (59) ступа на дужност у септембру након полагања заклетве.

"Ово је пресудан тренутак за УН", рекао је Шахид, указујући на "болест, очај и разарање" као резултат пандемије, заједно са све већом "неједнакошћу, неправдом и нестабилношћу" и "патњом" планете због климатских промјена.

Шахид је рекао да су му приоритети током једногодишњег предсједавања 76. засједањем Генералне скупштине УН опоравак од пандемије тако што ће вакцине бити доступне свим људима, и обнова економије како би била зеленија и обезбјеђивање да ниједна земља не буде препуштена сама себи.

Он је истакао и да ће се фокусирати на "поштовање права свих", обнову УН и ангажовање медија и цивилног друштва.

- Дићи ћу глас против родне дискриминације, залагаћу се за родну равноправност... и нећу учествовати ни у једном панелу који није родно уравнотежен - рекао је Шахид.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш честитао је Шахиду, рекавши да је Генерална скупштина најрепрезентативнији орган УН, темељ њеног рада и "од суштинске је важности за организацију".

- Свијету је у 2021. години потребна ефикасност више него икада раније. Жалимо за милионима људи које смо изгубили од пандемије ковид-19 - рекао је Гутереш.

Генерални секретар УН је додао да ће се 76. засједање бавити посљедицама пандемије по мир, развој и људска права, истичући да ће пандемија "представљати велику опасност док сви не буду имали приступ вакцини".

Предсједник Генералне скупштине УН се бира по моделу регионалне ротације, па је ове године биран кандидат из азијског региона.

Обично буде један кандидат за предсједника Генералне скупштине УН, али су ове године била два пошто азијске земље нису могле да се сложе око кандидата.