latinica  ћирилица
08/06/2021 |  11:50 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Отворена Хемијско-токсиколошка лабораторија (ВИДЕО)

У Заводу за судску медицину Републике Српске отворена је Хемијско-токсиколошка лабораторија.
Отворена Хемијско-токсиколошка лабораторија (Фото: ФБ/Министарство здравља) -
Отворена Хемијско-токсиколошка лабораторија (Фото: ФБ/Министарство здравља)

Отварањем ове лабораторије у потпуности је заокружен рад Завода за судску медицину, који је и наставно-научна база Медицинског факултета Бањалука.

Лабораторију су отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Завода за судску медицину Жељко Каран.

Шеранић је рекао да је отварањем ове лабораторије на неки начин комплетиран развој судске медицине у Српској.

Додао је да хемијско-токсиколошка лабораторија прије свега ради скрининг процедуре, али и процедуре у вези са доказивањем присуства наркотика и алкохола у организму.

Каран је рекао да је Завод у протеклих 12 година развијан корак по корак - од могућности вјештачења судских списа и обављања обдукција, отварања хистопатолошке лабораторије, опремања обдукционе сале мобилним рентгеном, развоја форензичке антропологије, до формирања ДНК лабораторије.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је Завод за судску медицину, формирањем ове лабораторије, постао најразвијенија институција те врсте у регији.

Отварању лабораторије присуствовали су и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић и директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.