latinica  ћирилица
08/06/2021 |  13:35 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Пале: 29 година од погибије 14 бораца чете Петар Пандуревић

На Палама је данас обиљежено 29 година од страдања 14 бораца чете Петар Пандуревић, који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.
Пале: 29 година од погибије 14 бораца чете Петар Пандуревић - Фото: СРНА
Пале: 29 година од погибије 14 бораца чете Петар ПандуревићФото: СРНА

Заједно са својим саборцима 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

Тим поводом данас је код мјесног спомен-обиљежја Станица на Палама служен парастос страдалим војницима.

Муслиманске снаге извршиле су 8. јуна 1992. године напад на српске положаје у тренутку сахране 45 бораца Војске Републике Српске у покушају да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије.

У овом нападу погинуло је 14 бораца чете Петар Пандуревић заједно са командантом.

Један од командира у овој чети Зденко Симанић истакао је да се сваке године на данашњи дан окупљају у знак сјећања на оне који су дали своје животе за Републику Српску.

Он каже да је поносан на оно што је остварено, за шта су се борили и што треба и сачувати.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је да је највреднија тековина у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату Република Српска и да никада и нико не смије да омаловажи узвишену борбу српског народа.

Он је рекао да је Република Српска плаћена најскупљом цијеном - људским животима и да су наспрам тих жртава породице погинулих бораца биле највеће жртве у рату и послије рата.

Парађина каже да друштво мора да покаже свијест и савјест према тим породицама и ратним војним инвалидима и да се одужи својим браниоцима и ствараоцима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ће ова локална заједница наставити да помаже породицама бораца када је ријеч о стамбеном збрињавању, али и на сваки други начин.

- Увијек ћемо их се сјећати и пружати подршку њиховим породицама - рекао је Југовић.

Вијенце на спомен-обиљежје положили су чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, руководство града Источно Сарајево, општине Пале, представници СУБНОР-а, политичког и јавног живота и Српске православне цркве.

Чета Петар Пандуревић формирана је почетком рата. Имала је 200 храбрих бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.