latinica  ћирилица
08/06/2021 |  14:44 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

За санацију и ублажавање посљедица вируса корона одобрено укупно 50,2 милиона КМ

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске усвојио је данас Извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за период јануар-март 2021. године.
УО Компензационог фонда - Фото: РТРС
УО Компензационог фондаФото: РТРС

У периоду од 1. јануара до 31. марта 2021. године Управни одбор Компензационог фонда је донио 37 закључака, према којима је, за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона, одобрено укупно 50.263.713 КМ и то за здравство 39.415.457 КМ, привреду 3.455.628 КМ, Завод за запошљавање 6.000.000 КМ, туристичке ваучере 816.302 КМ и дезинфекцију школа 576.325 КМ.

Такође, из Компензационог фонда Републике Српске је у периоду од 1. јануара до 31. марта 2021. године по усвојеним одлукама Управног одбора фонда укупно исплаћено 38.018.460 КМ.

Када се узму и обзир и исплате за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона из 2020. године, укупно исплаћена средства закључно са 31. мартом 2021. године износе 217.915.303 КМ (Компензациони фонд 99.370.697 КМ и Фонд солидарности за обнову Републике Српске - 118.544.606 КМ).

Извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за период јануар-март 2021. године биће упућен Влади Републике Српске на разматрање, наведено је у саопштењу.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске прихватио је данас Информацију о обезбјеђењу финансијских средстава за збрињавање ковид пацијената у ЈУ Бања Дворови Бијељина, те одобрио исплату у износу од 200.000 КМ.

Управни одбор Компензационог фонда упознао се са Информацијом о пословним субјектима који су накнадно испунили услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду јануар 2021-март 2021. године из средстава Компензационог фонда Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Управни одбор закључио је да је Министарство трговине и туризма доставило списак пословних субјеката који су накнадно испунили услов за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у складу са Уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима. Овим закључком одобрена је исплата средстава у укупном износу од 377.180 KM у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера за 21 пословни субјекат.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство.

Такође, Управни одбор упознао се са Информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду од 1. до 30 априла 2021. године из средстава Компензационог фонда.

Управни одбор је закључио да је Министарство трговине и туризма доставило списак пословних субјеката који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду 1. до 30. априла у складу са Уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Одобрава се исплата средстава у укупном износу од 160.766 KM у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера у периоду 1. до 30. априла за 41 пословни субјекат. Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са Информацијом o угоститељима који пружају услугу смјештаја и туристичким агенцијама који су испунили услов за исплату пореза и доприноса на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме за период октобар-децембар 2020. године.

Управни одбор закључио је да је Министарство трговине и туризма доставило списак угоститеља и туристичких агенција који испуњавају услове за исплату пореза и доприноса на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме за период октобар-децембар 2020. године, у складу са Уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Овим Закључком одобрена је исплата средстава у укупном износу од 748.757 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу пореза и доприноса на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме за период октобар - децембар 2020. године за 58 пословнa субјекта.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети Министарство трговине и туризма.

Управни одбор Компензационог фонда упознао се са Информацијом о подршци произвођачима воћа и меса, те закључио да су испуњени услови за додјелу средстава подршке произвођачима воћа и меса, а ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона за 2021. годину.

Одобрава се исплата средстава у укупном износу до 2.200.000 КМ за потребе подршке произвођачима воћа и меса за санирање посљедица изазваних вирусом корона.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона који ће донијети Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.