latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:08 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Којић: Хашки суд још једном погазио међународно право и правду

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је Хашки трибунал не уважавајући чињенице и доказе одбране и потврђивањем првостепене пресуде доживотне казне затвора генералу Ратку Младићу још једном погазио међународно право и правду.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Оваквим поступцима и оваквим пресудама Хашки суд није желио да испуни циљеве из свог оснивачког акта, а ти циљеви су били да то буде задовољење правде и помирење међу народима - рекао је Којић Срни.

Он је напоменуо да Жалбено, као и Претресно вијеће, Хашког трибунала није жељело да уважава чињенице и доказе које је износила одбрана генерала Младића, већ уважава праксу која је била у ранијим предметима пред Хашким трибуналом.

- На овај начин Хашки трибунал је још једном и додатно урушио међународно право и међународну правду - истакао је Којић.

Он је рекао да охрабрује да сви чланови Жалбеног вијећа нису имали сагласност за све тачке оптужнице, имајући у виду да је судија Приска Нијамбе издвојила супротна мишљења од свих осталих чланова вијећа.

- Очигледно је да је то једини судија који је цијенио све доказе тужилаштва и одбране, а није се бавио праксом коју је Хашки трибунал имао у ранијем периоду - закључио је Којић.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Младић је и у првобитној пресуди проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице.

И у првој и у другој пресуди Младић је ослобођен оптужнице за геноцид у шест општина БиХ.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Нијамбе, која је скоро по свакој тачки имала позитива мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.