latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:22 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Из Српске поручено: Срамна и неправедна пресуда генералу Младићу

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора. Стижу бројна реаговања на пресуду...
Република Српска (фото:UNS) -
Република Српска (фото:UNS)

Предсједник Републичке организације породица заробљених погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да је Хашки суд потврђивањем првостепене пресуде доживотног затвора генералу Ратку Младићу само потврдио да је антисрпски и политички суд, а не суд истине и правде.

- Хашки суд није испунио мисију због које је основан - да буде објективан и непристрасан суд за све на подручју бивше Југославије, већ је радио у интересу западних земаља и Бошњака да једино Србе прогласе кривим за ратна дешавања на овим просторима - рекао је Лазић.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је генерал Ратко Младић понос српског народа и да ће кад тад доћи до преиспитивања хашких пресуда.

Поводом правоснажне пресуде суда у Хагу којом је генерал Младић осуђен на доживотну казну затвора, Рајилићева је рекла да је Хашки трибунал завршио то што је зацртао и да ништа није ни очекивала од "хашких белосвјетских протува".

- Оно што су они зацртали, односно овај циркус је завршен, а генерал Младић је понос српског народа - поручила је Рајилићева.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је коментаришући пресуду Жалбеног вијећа у Хагу које је данас потврдило доживотну казну затвора генералу Ратку Младићу, да за све што се дешавало у БиХ нема апсолутних криваца, нити апсолутно невиних.

- Судија Приска Матимба Нијамбе је то најбоље оцијенила својим ставом да би наредила поновно суђење за Младића пред првостепеним вијећем - рекао је Шпирић.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је пресуда генералу Ратку Младићу доказ да Хашки трибунал није направио ни корак ближе према правди и помирењу у БиХ.

Изражавајући дубоку погођеност одлуком Жалбеног вијећа Хашког трибунала, Мајкићева је истакла да српски народ ову пресуду доживљава као потпуно неприхватљиву и неразумну.

Срби немају основа да вјерују у међународну правду ни по једном основу, изјавио је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ за правна питања Милан Тегелтија поводом пресуде Жалбеног вијећа у Хагу којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотни затвор.

- Српски суд о генералу Ратку Младићу давно је изречен, те постао правоснажан и непромјењив, а тај суд је сваком Србину, послије Божијег, онај најважнији - рекао је Тегелтија.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић изјавио је да је генерал Ратко Младић био и остаће позитивна историјска личност за српски народ, да српски народ нема чега да се стиди и да је Хашки трибунал умјесто помирења и правде донио неправду и тензије.

Нешић је истакао да је јако тужан и разочаран у Међународни суд у Хагу јер сматра да генерал Ратко Младић ово није заслужио и у најмању руку поступак је морао бити поновљен.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је поводом изрицања другостепене пресуде некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу да ће овакве неправедне пресуде само ојачати Српску, упркос ономе што очекују њени противници.

Предсједник СПС Горан Селак изјавио је да је пресуда генералу Ратку Младићу горка неправда и да је он за Републику Српску био и остаје ратни командант војске која је сачувала народ и домове.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да је ратни херој српског народа, генерал Ратко Младић, пресуђен неправедном пресудом политичког суда, а никако суда правде.

- Правда за неке народе је очигледно недостижна и дио међународне заједнице је међународно право и правду претворио у силу. Очигледно је да се данас силом мјери право и сила одређује шта је право - рекао је Бањац реагујући на одлуку Жалбеног вијећа Међународнох кривичног механизма којом је Младићу потврђена провостепена пресуда на доживотни затвор.

Хашки трибунал компромитовао је свој рад, а српске жртве су остале без правде, оцијенио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић, поводом пресуде генералу Ратку Младићу, којом му је жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило доживотну казну затвора.

Шаровић је рекао да је данашња пресуда само једна у низу пресуда у којој се војно-политичком руководству једне стране, покушава наметнути сва кривица за дешавања у периоду 1992-1995, док се војно-политичка руководства друге двије стране ослобођају сваке одговорности, саопштено је из СДС-а.

- Хашки суд је коначном пресудом генералу Младићу још једном показао да није суд правде, него суд политике. Током свог дјеловања овај суд се на бруталан начин односио према Србима и није помогао у процесу помирења, напротив – својим дјеловањем је направио још већи јаз и незадовољство међу народима који живе у БиХ - рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Каже да по пресудама Хашког трибунала српске жртве скоро нису ни постојале, да су они који су чинили ужасне злочине према српском цивилном становништву невини, док је српско политичко и војно руководство према њиховим мјерилима криво за све, што не одговара чињеничном стању.