latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:27 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Акредитовано више од 500 новинара са самит Путин-Бајден

Више од 500 новинара акредитовано је до сада за праћење самита руског предсједника Владимира Путина и америчког предсједника Џозефа Бајдена, који ће се одржати у Женеви 16. јуна, саопштила је швајцарска дипломатска мисија у канцеларији УН у Женеви.
Женева - Фото: Screenshot
ЖеневаФото: Screenshot

- Од 500 до 600 новинара већ је добило акредитацију, преглед пријава се наставља - рекла је званични представник швајцарске дипломатске мисије. Она је поновила да је крајњи рок за подношење захтјева за акредитацију 11. јуна до 10.00 часова.

Новинари који траже акредитацију за самит требало би да се придржавају санитарних захтјева које су утврдиле швајцарске власти.

Сви новинари морају да приложе или доказ о потпуној вакцинацији против вируса корона, или потврду о негативном тесту на вирус корона, потврду о присуству антитијела или о претходној инфекцији.

У прес-центру у Женеви, новинари ће моћи бесплатно да се експресно тестирају на вирус корона, а прихватају се само оне вакцине које су сертификовале швајцарске власти и Европска агенција за лијекове, као и оне које су уврштене на списак препарата које Свјетска здравствена организација препоручује за хитну употребу.

Руске вакцине тренутно нису на тој листи, наводи ТАСС.

Према прес-служби руског шефа државе, двојица лидера планирају да разговарају о условима и перспективама за даље унапређење руско-америчких односа, питањима стратешке стабилности, као и хитним питањима на међународној агенди, која укључују и рад у борби против пандемије вируса корона и регулисање регионалних сукоба.

Ово ће бити први директан сусрет Путина и Бајдена откако је амерички предсједник ступио на дужност.