latinica  ћирилица
08/06/2021 |  18:10 ⇒ 22:13 | Аутор: СРНА

Нијамбе: Наложила бих да се понови суђење Младићу

Судија Приска Матимба Нијамбе, која је имала супротно мишљење од осталих чланова Жалбеног вијећа Механизма за кривичне судове у Хагу које је данас потврдило казну доживотног затвора генералу Ратку Младићу, навела је у издвојеном мишљењу да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским вијећем.
Приска Матимба Нијамбе (Фото: Youtube/Voices of the Tribunal: UNICTR/Printscreen) -
Приска Матимба Нијамбе (Фото: Youtube/Voices of the Tribunal: UNICTR/Printscreen)

- Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног вијећа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским вијећем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6 за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату - навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

Нијамбе, која је данас предсједавала Жалбеним вијећем, напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Нијамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног вијећа.

Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством Републике Српске постојао удружени злочиначки подухват присилног уклањања становништва, муслимана, преноси Тањуг.

Она је додала да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ Армије РБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

- Сходно томе, не могу да закључим да је било какво "присилно премјештање" допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге Срба с траженом посебном намјером - написала је Нијамбе у издвојеном мишљењу.

Судија Нијамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији. За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је данас доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Младић је и у првобитној пресуди проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице.

И у првој и у другој пресуди Младић је ослобођен оптужнице за геноцид у шест општина БиХ.