latinica  ћирилица
08/06/2021 |  21:21 | Аутор: СРНА

Додик: Хаг остаје при сатанизацији Срба

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Трибунал у Хагу показао да остаје при сатанизацији Срба и да данашња пресуда Жалбеног вијећа генералу Ратку Младићу представља фарсу и политичку одлуку.
Милорад Додик - Фото: Тwitter
Милорад ДодикФото: Тwitter

Додик је истакао да се континуирана неправда и стереотип о кривици Срба протеже и кроз ову фарсу у Хагу.

- Наша очекивања и оптимизам, која су ишла ка томе да се уваже чињенице и да се буде равномјеран и равноправан у погледу осуђивања оних који су починили злочине, апсолутно су изгубљена - рекао је Додик за РТС.

Он је напоменуо да је у протеклом рату погинуло 29.000 Срба, што је страдалих око 30 одсто према попису, а да пресуде за злочине који су почињени над Србима не прелазе укупно два одсто.

Додик је рекао да је тенденција да трибунал пише своју историју и истину и да остане при састанизацији Срба, додајући да су поједини на Западу направили каријере на сатанизацији Срба, и да је њихов утицај веома јак.

Говорећи о предстојећој сједници Савјета безбједности УН, Додик је рекао да амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај жели неовлаштено да говори на сједници, да његов наступ није легалан, ни легитиман, јер нема сагласност Предсједништва БиХ да то уради и да је став у таквим ситуацијама да се не обраћа.

Додик је нагласио да Алкалај жели да износи лажи о српском народу и Србији, да је о томе обавијестио Савјет безбједности, те да ће ако буде говорио то чинити у име само једне стране, муслиманске, што подрива БиХ, њену суштину и постојање.

Што се тиче Срба и Српске, како је рекао, једини ко је овлаштен да говори за њих је предсједник Србије Александар Вучић.

Додик је поновио да у Сребреници није било геноцида, да десио злочин и да је изјавио саучешће породицама свих страдалих на овим просторима.

Он је нагласио да је трибунал у Хагу требао да казни злочине и помири народе, али да помирење народа није успјело и да је понижавајуће то да је само два одсто пресуда за злочине над Србима.

- Након оваквог понашања трибунала, народи су још више удаљени, а генерал Младић постао је легенда што се тиче српског народа и то се не може спријечити накавим одлукама суда, нити било чим - истакао је Додик.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.