latinica  ћирилица
09/06/2021 |  00:08 ⇒ 09:09 | Аутор: РТС

Никола Јокић МВП најјаче лиге на свијету

Никола Јокић је званично најбољи кошаркаш на свијету пошто је проглашен за МВП-ја регуларног дијела сезоне у НБА лиги.

Јокић је изабран за најкориснијег играча у најјачој лиги свијета послије историјске сезоне са Денвер Нагетсима и тиме постао први Србин који је добио то ласкаво признање.

Српски репрезентативац очекивано је побиједио у конкуренцији Џоела Ембида и Стефена Карија, колико год да су амерички медији покушали да посљедњих седмица предност дају другим кандидатима.

Јокић је једини од наведених играча одиграо све утакмице у регуларном дијелу сезоне и био најзаслужнији што је Денвер завршио на трећој позицији на табели Западне конференције.

Екипа Мајка Мелоуна забиљежила је 47 побједа и 25 пораза, а њихов учинак и посебно Николини наступи добијају на значају јер у завршници није имао помоћ друге звијезде тима Џамала Марија, који је тешко повриједио кољено и дуго ће паузирати.

Момак из Сомбора је током 72 утакмице на терену проводио скоро 35 минута и за то време просјечно биљежио 26,4 поена, 10,8 скокова и 8,3 асистенције, уз сјајне проценте шута.

Оборио је силне рекорде који се тичу успјешности шута и такмичење завршио са чак 16 трипл-даблова, по чему заузима другу позицију иза неприкосновеног Расела Вестбрука (38).

Признање за најкориснијег играча неће радовати само навијаче Денвера и репрезентације Србије, већ и селектора Србије Игора Кокошкова који рачуна на Николу за Олимпијске игре у Токију.

Такође, Србија има двојицу најбољих кошаркаша у два најјача кошаркашка такмичења јер је Василије Мицић недавно проглашен за МВП-ја Евролиге.