latinica  ћирилица
09/06/2021 |  07:25 ⇒ 07:27 | Аутор: СРНА

Бајден креће на пут у Европу

Амерички предсједник Џозеф Бајден креће данас за Велику Британију, на своје прво путовање у иностранство од када је ступио на дужност, у мисију обнове трансатлантских веза које су постале напете у вријеме мандата предсједника Доналда Трампа.
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенама - Фото: AP
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенамаФото: AP

Бајден ће током осмодневног боравка у Европи покушати и да поправи односе са Русијом на састанку са предсједником Владимиром Путином у Женеви 16. јуна.

- Да ли ће демократске алијансе и институције које су у толикој мјери обликовале посљедњи вијек доказати да имају капацитет против пријетњи и непријатеља данашњице. Ове седмице у Европи, имамо прилику да то докажемо - написао је Бајден у ауторском чланку у "Вашингтон посту".

Бајденова прва станица је село Сент Ив у Корнволу, гдје ће учествовати у самиту Групе 7.

Очекује се да ће главна тема састанка бити дипломатија вакцина, трговина, клима и иницијатива за обнову инфраструктуре у земљама у развоју, што амерички званичници виде као начин да се супротставе растућем утицају Кине.

Бајден би могао да се нађе под притиском да САД подијеле више вакцина са осталим земљама након иницијалног обећања прошле седмице да ће дати 20 милиона доза.

Бајден се залаже за усвајање минималног глобалног пореза за корпорације. Министри Г7 договорили су се прије самита да се заложе за минималну пореску стопу од 15 одсто и да дозволе земљама да повећају порез до 20 одсто на прекомјерни профит који остварује око 100 највећих компанија.

Амерички предсједник ће посјетити и краљицу Елизабету у Виндзору, а потом ће путовати у Брисел на састанак са лидерима НАТО савеза и ЕУ.