latinica  ћирилица
09/06/2021 |  07:30 ⇒ 07:36 | Аутор: СРНА

Чарлс Дикенс - оснивач социјалног романа

Енглески писац и књижевни класик Чарлс Џон Хафем Дикенс /1812-1870/, оснивач социјалног романа, типичан представник реализма и један од највећих приповједача, умро је на данашњи дан 1870. године.
Чарлс Дикенс - Фото: getty
Чарлс ДикенсФото: getty

Књижевни зналци сматрају да је Дикенс "сликар" средњег и нижег грађанског сталежа те да је изнио на видјело страховиту неправедност у викторијанском енглеском друштву, чиме је узбуркао јавно мњење, а парламент нагнао да спроведе извјесне социјалне реформе.

Написао је двадесетак дјела, углавном романа: "Дејвид Коперфилд", "Оливер Твист", "Пиквиков клуб", "Мала Дорит", "Николас Никлби", "Велика очекивања", "Стара продавница ријеткости", "Суморна кућа", "Мартин Чазлвит", приповијетке "Три духа", "Цврчак на огњишту", "Битка живота"...

Док је био дијете његова породица је често мијењала мјесто боравка у потрази за послом. На кратко се школовао у приватној школи. Након што му је отац ухапшен због невраћања дугова, Чарлс је радио у фабрици пасте за ципеле.

Кад је одрастао, почео је да ради као новинар. Написао је више обимних романа. О томе колико је његов рад био популаран у његово вријеме говори то да се сва његова дјела, од првог објављивања, стално надоштампавају.

Иако је писао о озбиљним темама, Дикенсов стил је пун сарказма и црног хумора.

Дикенс је за своје најбоље дјело сматрао "Дејвида Коперфилда", роман који садржи доста аутобиографских елемената.

Загонетност и тајанственост фабула његових романа трагови су претходне стилске формације романтизма.

Дикенсова дјела одражавају склоност хумору и сатири, али и примјеса романтичног и сентименталног.