latinica  ћирилица
09/06/2021 |  08:49 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Супруга генерала Младића: Он није заслужио такву казну

Босиљка Младић, супруга генерала Ратка Младића, изјавила је да Ратко није заслужио казну која му је пресуђена у Механизму за међународне кривичне судове у Хагу, јер је и као човјек и као војник високоморалан и праведан.
Дарко и Босиљка Младић - Фото: AP
Дарко и Босиљка МладићФото: AP

- Није заслужио такву казну. Ратко је и као човјек и као војник високоморалан, праведан. Он је за нека друга времена, али ваљда ће једном доћи и ти дани који ће посвједочити да му нису пресудили ни по праву, ни по правди - рекла је Младићева.

Она је истакла да је другостепена пресуда којом је генерал Младић осуђен на доживотну казну затвора била посљедњи ударац од којег ће се породица тешко опоравити.

- Сада, али само засада, ова неправедна одлука суда је најдубљи жиг - рекла је Младићева за Вечерње новости.

Она је изразила увјерење да ће се о генералу Младићу једног дана другачије писати.

- У слози, разумијевању, провели смо више од пола вијека и ја могу да посвједочим да су му била примарна људска начела, велики рад и дисциплина. Не, он се никада не би огријешио о правила ратовања - истакла је Босиљка Младић.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је јуче доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.