latinica  ћирилица
09/06/2021 |  11:15 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Туризам у Српској се поново буди

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић очекује да ће кроз процес вакцинације против вируса корона доћи до либерализације услова за кретање људи, чиме би Српска поново постала примамљива дестинација за стране туристе који траже јединствен спој нетакнуте природе, богате историје и гастрономског ужитка.
Требиње (фото:ГОТребиње) -
Требиње (фото:ГОТребиње)

- Оно што ме радује јесте то да се са побољшањем епидемиолошке ситуације туризам поново буди - рекла је Гашићева у интервјуу Срни.

Она је навела да је у прва четири мјесеца ове године остварено 70.336 долазака туриста, што представља раст од око осам одсто у односу на исти период прошле године.

РАСТ БРОЈА ДОМАЋИХ ТУРИСТА

Када је ријеч о структури туриста, Гашићева каже да је у прва четири мјесеца ове године евидентирано 45.547 домаћих туриста, што је раст од 54,14 одсто у односу на исти период лани.

- Нажалост, у прва четири мјесеца ове године, због свих ограничења у кретању између држава која је наметнула пандемија вируса корона, забиљежен је пад броја страних туриста - констатовала је Гашићева.

Према њеним ријечима, највећи број страних туриста који су у прва четири мјесеца боравили у Републици Српској били су из сусједних земаља од којих предњачи Србија, чији држављани чине 54,18 одсто од укупног броја страних туриста.

НАЈВИШЕ ПОСЈЕТА БАЊАМА

Када је ријеч о дестинацијама које туристи највише посјећују у Српској, Гашићева каже да се на првом мјесту издвајају бањски центри, али да су ту и планине и друге локације које туристима пружају искуства адреналинског, али и руралног туризма.

- Овоме не свједоче само статистички показатељи, већ и повратне информације које смо у протеклих скоро годину дана добијали од корисника туристичких ваучера, који су управо ове локације бирали за свој одмор, уз посјете Вишеграду и Требињу - истакла је Гашићева.

Она је рекла да је кроз пројекат реализовано више од 40.600 туристичких ваучера.

- Осим тога што смо грађанима Републике Српске омогућили субвенционисани одмор, кроз овај пројекат смо, вјерујем, помогли и домаћим туристичким радницима да се позиционирају на домаћем тржишту - додала је Гашићева.

ТРГОВИНА ЈЕДАН ОД НАЈПОГОЂЕНИЈИХ СЕКТОРА ПАНДЕМИЈОМ

Гашићева је рекла да пандемија и сва ограничења која је наметнула нису произвели губитке у сектору туризма, већ су неминовно штете трпјеле и друге повезане гране, а трговина је свакако једна од најпогођенијих.

- Уз смањен промет који се односи на доласке и потрошњу туриста, ту су свакако и смањење промета у пограничним мјестима која су биљежила куповине грађана из сусједних земаља, посебно у Посавини - навела је Гашићева.

Осим тога, каже Гашићева, сектор трговине је изложен посљедицама пандемије и у смислу смањење и одложене потражње потрошача, али и низа предузетих социјалних мјера које су промијениле свакодневно понашање људи, као и организовање пословања у сектору трговине.

Гашићева је подсјетила да је у одређеном периоду био забрањен рад тржних центара, трговина и тржница, што је довело до дјелимичног или потпуног престанка пословања одређеног броја трговаца.

- Било је и изузетака, па су тако трговине робом широке потрошње, медицинском опремом и апотеке биљежиле појачан промет усљед страха грађана од несташица основних животних намирница, те повећаним потребама за хигијенским препаратима и медицинском опремом - навела је Гашићева.

КОНТИНУИРАЊЕ АКТИВНОСТИ НА СТВАРАЊУ ПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ ДОМАЋЕГ ПРОИЗВОДА

Гашићева је истакла да Министарство трговине и туризма по питању промоције домаћих производа већ дужи низ година континуирано проводи активности на стварању препознатљивости домаћих производа и услуга и на промоцији и подстицању њихове куповине.

Осим припреме брошура и других штампаних материјала, каже Гашићева, одржавају се и сајмови домаћих производа отвореног типа под слоганом "Наше је боље", на којима домаћи произвођачи имају прилику да излажу производе и остварују контакте и сарадњу са потенцијалним корисницима, дистрибутерима, али и инвеститорима.

- Ту је свакако и наш магазин "Најбоље из Српске", кроз који годинама уназад промовишемо домаће производе и произвођаче из различитих области - додала је Гашићева.

Она је навела да је приликом недавне посјете Представнишву Републике Српске у Србији разговарано о изради заједничког програма, кроз који би се што успјешније промовисала производња из Републике Српске у Србији, која је највећи спољнотрговински партнер Српске.