latinica  ћирилица
09/06/2021 |  11:18 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Нови Зеланд: 30.000 медицинских техничара у штрајку

Чак 30.000 медицинских сестара и техничара на Новом Зеланду ступило је данас у осмочасовни штрајк широм земље, захтијевајући од Владе да заустави недовољно финансирање здравственог система и неадекватно запошљавање.
Штрајк медицинских сестара Новог Зеланда (фото: NZNursesOrganisation) - Фото: Facebook
Штрајк медицинских сестара Новог Зеланда (фото: NZNursesOrganisation)Фото: Facebook

Новозеландска организација медицинских сестара /НЗНО/ најавила је осмочасовни штрајк у понедјељак након што је одбила другу понуду за плате од окружних здравствених одбора током преговора о колективном уговору са више послодаваца.

Ревидирана понуда, према синдикату, није се битно разликовала од претходне, нити се бавила забрињавајућим питањима, прије свега, недостатком сестара и техничара, а што погађа и медицинско особље и пацијенте.

- Потребни су нам Влада и локални здравствени одбори да одмах дају понуду за унапређење професије, која заиста препознаје допринос сестринског особља и која обезбјеђује будућност сестринства за добробит и безбједност свих нас - рекао је водећи адвокат НЗНО Дејвид Вајт.

НЗНО је наводно затражио повишицу плата од 17 одсто, али је влада одбила тај захтјев, рекавши да не може то да приушти, наводи "Спутњик".