latinica  ћирилица
09/06/2021 |  12:04 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Реформа система менталног здравља у завршној фази (ВИДЕО)

Пројекат реформе система менталног здравља у Републици Српској и Федерацији БиХ, који се спроводи већ 11 година, у завршној је фази.
Реформа система менталног здравља у завршној фази - Фото: РТРС
Реформа система менталног здравља у завршној фазиФото: РТРС

Основни циљ је праћење здравственог стања пацијента након болничког лијечења.

- То је континуитет бриге о особама или лицима са сметњама у менталном здрављу како је сад званични назив у закону особа које имају психолошких и психијатријских обољења, да се настави брига о томе да се њихов квалитет живота даље унапређује, да се укључују сви партнери у заједници - навео је Горан Рачетовић, начелник Центра за заштиту менталног здравља у Дому здравља Приједор.

Модел отпуста дефинише методологија координације међу професионалцима унутар система заштите менталног здравља, да би се осигурао континуитет бриге и смањила вјероватноћа за погоршање или поновни пријем у болницу непосредно након завршеног болничког лијечења.

- Оно што смо примијетили да се дешава је да се пацијент при отпусту из болнице, ако не постоји добро организован прихват у локалној заједници од Центра за заштиту менталног здравља, од Центра за социјални рад, да се дешава да долази до губљења пацијента из система у смислу да престаје да буде пружена брига о пацијенту - навела је Ениса Мешић, лидерица на пројекту менталног здравља.

Циљ је да се праћење здравственог стања пацијента, настави и по завршетку хоспитализације.

У пројекту учествује и Министарство здравља и социјалне заштите.

- То су управо нови закон о заштити менталног здравља, затим један нови модел који смо пилотирали у Републици Српској, значи модел заједничког планирања отпуста пацијената из болнице лица са сметњама у менталном здрављу у сарадњи са Центрима за заштиту менталног здравља и Центрима за социјални рад - поручила је Бранка Сладојевић, представница Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Састанку у Приједору присуствовали су и представници приједорске болнице, те представници центара за метално здравље и центара за социјални рад из ове локалне заједнице, Козарске Дубице и Новог Града.