latinica  ћирилица
09/06/2021 |  14:22 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Старјешине ВРС: Немјерљив допринос генерала Младића у заштити српског народа

Старјешине Војске Републике Српске поручиле су да је генерал Ратко Младић дао немјерљив допринос у заштити српског народа од погрома и потпуног нестанка на овом простору, а да је Хашки трибунал творевина створена да сатанизује Србе и Републику Српску.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Организација старјешина ВРС сматра да пресуда генералу Младићу изречена у Трибуналу у Хагу представља наставак праксе овог суда да пристрасно и једнострано осуђује српске војне и политичке вође како би на тај начин на Србе била лоцирана одговорност за све што се дешавало у одбрамбено-отаџбинском рату.

Из Организације су поручили да је генерал Младић за српски народ и Републику Српску частан, честит и поштен човјек и командант, који је дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске и заштити српског народа од погрома и потпуног нестанка са ових простора.

- Ту чињеницу и истину српски народ никада неће и не смије заборавити, као што никада не смије дозволити да пресуде Хашког трибунала прекрајају историју, те мјесто и улогу српског народа и његових вођа у тој историји - истакле су старјешине ВРС.

Како наводе, Хашки трибунал је неправна творевина која је и створена са основним циљем да, кроз пресуде српским војним и политичким вођама, сатанизује цијели српски народ и Републику Српску.

- У позадини таквог дјеловања је покушај да се амнестирају сва неправна, недемократска и нецивилизацијска дјеловања НАТО пакта и западних центара моћи у процесу разбијања бивше заједничке државе Југославије и бруталне агресије на Србију и Републику Српску, као и покушај да се `оперу` биографије ратних злочинаца из друга два народа у БиХ, те ратних злочинаца са Косова и из Хрватске - наводи се у саопштењу.

Пресуда генералу је, сматрају старјешине, срамна, неправедна и незаконита, изречена у одсуству примјене основних демократских правних стандарда у поступку утврђивања кривице.

Жалбено вијеће Хашког трибунала јуче је потврдило доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.