latinica  ћирилица
09/06/2021 |  15:40 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Почело постављање 30 пластеника у Власеници

На подручју општине Власеница почело је постављање 30 пластеника од по 50 метара квадратних који су обезбијеђени у оквиру ИФАД пројекта, који спроводе Пољопривредна задруга "Здраво", општина Власеница и Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске.
Власеница - пољопривреда - Фото: СРНА
Власеница - пољопривредаФото: СРНА

Шеф Одсјека за развој у општини Власеница Жељко Дамљановић рекао је новинарима да ИФАД у пројекту чија је вриједност 63.000 КМ учествује са 50 одсто средстава, општина Власеница 30 одсто, а корисници 20 одсто.

Дамљановић је навео да је на подручју Власенице у посљедње четири године, кроз различите пројекте и донаторска средства, обезбијеђено више од 150 пластеника, што је велики број за Власеницу, с обзиром да раније нису имали директну набавку пластеника путем општине или пољопривредне задруге.

- Надамо се да ће овај грант пољопривредним произвођачима значити, посебно у периоду ове пандемије када је повећана потражња за здравом и квалитетном храном, као и да ће се повећати производња хране на подручју општине Власеница - додао је Дамљановић.

Менаџер пољопривредног кластера Семберија-Мајевица-Бирач Соња Милановић рекла је новинарима да су циљна група ИФАД пројекта жене које се баве пољопривредом, и да пакет садржи пластеник, систем за наводњавање, заштиту, прихрану и расад.

Поред подјеле пластеника у оквиру ИФАД пројекта у општини Власеници одржан је састанак са потенцијалним корисницима пројекта за пчеларство.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјалтности у општини Власеница Раде Малишевић рекао је новинарима да је ријеч о старт-ап пакету који садржи пет сандука са наставцима, пчелиња друштва, заштитну опрему и све што је потребно за једног пчелара почетника, и да је тренутно у Власеници заинтересовано седам лица за овај пројекат.

- Вриједност старт-ап пакета је 1.800 КМ, а финансира се по принципу 50 одсто ИФАД, 10 одсто општина Власеница и корисник 40 одсто, с тим да корисник учествује са око 900 КМ - изјавио је Малишевић.

Осамнаестогодишњи Радован Ђурић рекао је новинарима да од малена са оцем ради у пчелињаку и да тренутно имају 60 пчелињих друштава, а план им је да прошире до 100 друштава.