latinica  ћирилица
09/06/2021 |  16:19 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Ђокић-Сороур: Амбасада Египта у БиХ спремна да сарађује са Српском

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Јасером Абделрахман Али Сороуром, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Бања Лука: Ђокић и Сороур -
Бања Лука: Ђокић и Сороур

Ђокић и Сороур су размијенили мишљење у вези са актуелним трендовима у области енергетике и рударства Републике Српске и Египта, наводи се у саопштењу.

- Саговорници су исказали обострану спремност за повезивање компанија, у циљу реализације потенцијалних заједничких пројеката у области обновљивих извора енергије, нарочито енергије вјетра и сунца. Разматрана је и могућност кориштења водоника као ресурса за производњу електричне енергије, с обзиром на то да Република Српска располаже богатим ресурсима лигнита из ког се производи овај енергент и да Египат има богато искуство и знања у овој области - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Ђокић је информисао Сороура о енергетским пројектима који се тренутно реализују у Српској, као и плановима за будући период, наводи се у соапштењу.

- Ђокић је истакао да је опредјељење Српске да у наредних 10 година изгради око 1000MW инсталисане снаге из обновљивих извора енергије и на тај начин побољша структуру свог енергетског микса, што је и наша обавеза као чланице Енергетске заједнице - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Сороур је рекао да је у Египту до сада изграђено око 45000MW енергетских постројења која користе разне изворе за производњу електричне енергије и да су, самим тим, могућности за сарадњу велике и веома реалне и извјесне, наводи се у саопштењу.

Према његовим ријечима, амбасада Египта у БиХ је спремна да сарађује са Српском и у наредном периоду ће, кроз сталну комуникацију и размјену информација, интензивно радити како би привукла што већи број египатских компанија на тржиште Републике Српске.